Udobno ogrevanje

S pomočjo spodnjih 10 nasvetov za ogrevanje boste ogrevali kot pravi profesionalec.

Ogrevanje v hladnem obdobju leta je glavni vir porabe električne energije v gospodinjstvih. Ne samo, da lahko povzroči luknjo v denarnici, ogrevanje je tudi vir emisij ogljikovega oksida, ki negativno vpliva na okolje. Dobra novica je, da lahko z nekaj praktičnimi nasveti svoj dom ogrejete na pameten način in tako bistveno znižate porabo električne energije. Pokazali vam bomo kako:

Prikaži vse grelnike.

Zagrnite zavese in zatesnite okna

Ravno pri oknih, ki niso popolnoma nova, je treba zagotoviti dodatno tesnjenje, npr. s tesnilnimi trakovi iz pene. Zdaj prepih nima možnosti. Spuščene rolete in zagrnjene zavese lahko bistveno znižajo toplotne izgube.

Najdite idealno temperaturo v prostoru

Izplača se najti in nastaviti optimalno temperaturo za vsak prostor posebej. V dnevni sobi je primerna temperatura nekje med 20 in 22 °C, medtem ko v spalnici za udobno počutje in prijetno ozračje za spanje zadostuje že med 17 in 18 °C.

Uporabljajte termostatski ventil

S pomočjo termostatskega ventila boste vzdrževali konstantno temperaturo v prostoru in tako privarčevali z električno energijo. Odvisno od temperature okolice bo ventil znižal ali zvišal pretok.

Ustrezno prezračujte

Za kakovost zraka in kar najnižjo vlažnost v prostoru je izrednega pomena redno zračenje. Priporoča se prezračevanje približno 5 do 10 minut pri popolnoma odprtih oknih. Trajno zaprta okna se odsvetujejo.

Ne dajte nobenih možnosti plesni

V principu velja: plesen nastaja pri visoki vlažnosti v prostoru. Temu se v številnih primerih lahko izognemo z rednim zračenjem in ogrevanjem. Pri mrzlih zunanjih stenah morate biti pozorni na to, da pohištva ne postavite preblizu k steni.

Ogrevajte, tudi ko vas ni doma

Če načrtujete dopust, je boljše nastaviti ogrevanje na približno 15 °C, kot ga popolnoma izklopiti. Pri ponovnem ogrevanju hladnega stanovanja bi porabili več električne energije, kot če toploto vzdržujete. Poleg tega grozi plesen.

Pravilno se oblecite

Mikavno je nositi poletna oblačila tudi v hladnih mesecih. Vendar, če se boste ustrezno oblekli, npr. dolge hlače in zimski pulover, boste prihranili do kar 20 % stroškov za ogrevanje.

Ne blokirajte grelne enote

Grelniki bi zmeraj morali biti prosti, da bi se toplota v prostoru lahko optimalno porazdelila. To velja tako za pohištvo kot za zavese. Kavči bi vedno morali biti oddaljeni od grelnika najmanj 20 cm.

Čistite grelnik

Prah se ne kopiči samo na pohištvu in tleh. Zato morate redno čistiti tudi grelnik. Ni pomembna samo vizualna stran: prah ima izolacijske lastnosti in znižuje učinkovitost grelnika.

Pokrijte ogrevalne cevi

Da bi preprečili dodatne toplotne izgube, lahko ogrevalne cevi rahlo prekrijete z izolacijskimi cevmi s predhodno izrezanimi presledki. Našli jih boste v vsaki trgovini z gradbenim materialom in si tako na preprost način zagotovili nižje toplotne izgube.

S temi desetimi nasveti bo vaš dom vedno najtoplejši. Imamo še en nasvet, ki je zagotovo najboljši v hladnih dneh: Stiskajte se!

Kateri grelnik je tisti pravi zame ?

Preberite jih zdaj!

Višje