3 letna garancija 14 dnevni rok za vračilo izdelka

Hladilna omara in zamrzovalnik: zanesljivo shranjevanje sveže hrane in pijače

Vrste in različice: veliko možnosti, ne glede na to, ali želite kupiti električni hladilnik z zamrzovalnikom ali samostojni zamrzovalnik

Predale za svežo hrano lahko razdelimo na dve kategoriji: po eni strani imamo na voljo predale, ki delujejo pasivno z uporabo predhodno ohlajenih ledenih paketov, na drugi strani pa na naprave, ki imajo električni priključek in jih zato napaja aktivni vir energije. Poleg tega je treba na splošno razlikovati med funkcijama zamrzovanja in hlajenja.

Majhen zamrzovalnik se napaja z elektriko in ima vgrajeno termoelektrično hladilno enoto, ki deluje enako kot v velikem hladilniku ali zamrzovalniku. Priključite jih lahko v 12V vtičnico v avtomobilu ali avtodomu in po potrebi uporabite adapter AC/DC. Če želite kupiti hladilnik, ki ga boste uporabljali ves čas, priporočamo modele z absorpcijsko tehnologijo. Delujejo energetsko učinkoviteje in tišje, nekateri modeli pa lahko delujejo tudi na plin, če v bližini ni aktivnega vira energije.

Funkcije in oprema - od majhnih hladilnikov do velikih zamrzovalnikov

Ko se odločate, kaj kupiti, morate natančno razmisliti, kaj želite shraniti v hladilniku in v kakšnih količinah. Večje različice, kot je 30-litrski hladilnik, so idealne tudi za družinska in skupinska potovanja, kjer manjše 12- ali 14-litrske različice ne nudijo dovolj prostora.

Poleg tega je treba paziti na čas hlajenja in učinkovitost. Kompaktni hladilniki s pasivnim hlajenjem lahko živila, shranjena v njih, ohranijo sveža na ustrezni temperaturi približno od 4 do 120 ur. Pri tistih, ki so priključeni na napajalnik, je hlajenje zagotovljeno neprekinjeno. Hladilna zmogljivost je običajno med 13 in 22 °C glede na temperaturo okolice, zato jo je treba odšteti od temperature okolice. Če v prikolici spite ob majhnem zamrzovalniku, poskrbite, da bo deloval čim tišje. Modeli s 30 dB so že razmeroma tihi, saj je raven glasnosti približno enaka šepetu.

100-litrski zamrzovalnik seveda dosega veliko nižje temperature kot hladilni zaboji. Takšni modeli imajo lahko tudi praktične funkcije, kot sta funkcija blagega zamrzovanja ali funkcija proti zmrzovanju. Oboje tudi zmanjšuje nastajanje ledu na notranjih stenah, kar zagotavlja, da lahko celotno notranjo površino dejansko uporabljate za shranjevanje živil. Modele z večjo zmogljivostjo lahko uporabljate tudi kot edini ali drugi zamrzovalnik v kuhinji. Za srednje- in dolgoročno shranjevanje, zlasti v hišah, so priporočljivi modeli s še večjo prostornino.

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu hladilnika z zamrzovalnikom?

Preverite, da imata obe napravi dovolj prostora za vaše potrebe. Razmislite tudi o tem, kako zagotoviti stalno oskrbo z energijo, zlasti na potovanjih. Če na primer iščete kompakten drugi aparat za domačo kuhinjo, klet ali sobo za goste, morate posebno pozornost nameniti tudi videzu. Tudi tu vas čaka široka ponudba: od brezčasnih in diskretno oblikovanih aparatov do barvitih modelov, ki imajo celo retro pridih.

Pogosto zastavljena vprašanja

Pri kakšnih temperaturah okolja lahko uporabljate hladilnike in zamrzovalnike?

Bodite pozorni na informacije na oznaki izdelka. Večino zamrzovalnikov je mogoče uporabljati pri temperaturah okolice med 16 in 38 °C, kar pomeni, da izbira ne bi smela biti bistveno omejena, razen v ekstremnih podnebnih območjih.

Kakšna je notranja zgradba električnega hladilnika?

Kompaktni potovalni aparati imajo običajno le en predal, lahko pa imajo tudi prilagodljive vložke. Domači modeli imajo pogosto dva ali več predelkov, tudi v kompaktni različici.

Morejo hladilniki ohranjati hrano toplo?

To velja le, če ima model funkcijo ohranjanja toplote, ki ni standardna. Funkcija ohranjanja toplote je v veliko pomoč tudi na potovanjih, na primer če želite v prikolici ohraniti vnaprej pripravljeno hrano toplo.
Višje