Kako izbrati ustrezen sušilnik?

Kako izbrati sušilnik?

01. Katera živila in kakšno količino želite posušiti?

Razmislite, koliko in kaj načrtujete posušiti. Ni pomembno, ali ste strastni gobar, zeliščar ali vrtnar, pomislite na količino živil. Tako boste lažje izbrali velikost in zmogljivost sušilnika za vas.

02. Veľkosť sušičky

Sušilniki se prodajajo v različnih velikostih. Z vidika samega sušenja sta bistvena dva dejavnika:
• število pladnjev • skupna površina za sušenje

S praktičnega vidika je lahko odločila tudi velikost samega sušilnika. Večji vsekakor zavzamejo v kuhinji ali drugem prostoru en lep kos prostora. Na vikendu bi vam mogoče bolj ustrezal večji sušilnik, medtem ko doma, v manjšem prostoru, kjer ne boste sušili velike količine živil, je vsekakor bolj primeren manjši sušilnik. Za komercialno uporabo ponujamo tudi profesionalen sušilnik, ki se lahko pohvali z ogromno zmogljivostjo enkratnega sušenja – do kar 85 kilogramov sadja.

Izdelek Število pladnjev Površina za sušenje Teža Mere (Š x V x D)
Master Jerky 24 24 ks 107 400 cm2 160 kg 70 x 140 x 88 cm
Fruit Jerky Pro 10 10 ks 14 400 cm2 14,1 kg 43,5 x 40,5 x 51,5 cm
Fruitcube 10 ks 9 250 cm2 4,2 kg 26 x 40 x 38 cm
Bananarama 6 ks 7 482 cm2 3,4 kg 29,5 x 29 x 43,5 cm
Fruitower D 5 ks 3 530 cm2 2,8 kg 30 x 30 cm (ØxV)

03. Prilagajanje temperature

Različna živila za idealen postopek sušenja zahtevajo različne temperature. Pri najnižjih temperaturah se sušijo zelišča in gobe, pri višjih sadje in zelenjava ter pri najvišjih meso in ribe. Možnost uravnavanja temperature imajo tudi najcenejši sušilniki.

Živila Temperatura sušenja
Zelišča in gobe 35-40 °C
Začimbe 40-45 °C
Sadje in zelenjava 50-55 °C
Meso in ribe 70 °C

04. Oblika sušilnika

Sušilniki so izdelani v dveh oblikah: z okroglim ali kvadratnim podstavkom. Pri okroglih sušilnikih večinoma velja, da če želite vzeti najnižji pladenj, morate dvigniti vse pladnje nad njim. Pri hkratnem sušenju različnih živil z različnim časom sušenja zna biti to kar precej zamudno. Sušilniki s kvadratnim pladnjem imajo izvlečne pladnje, ki delujejo kot predali. Uporaba posameznih pladnjev je med sušenjem bistveno lažja. Naj omenimo, da se pri nekaterih kvadratnih sušilnikih pladnji zlagajo eden na drugega tako, kot pri okroglih sušilnikih.

05. Moč

Pri gospodinjskih aparatih je ključni dejavnik njihova zmogljivost. Nič drugače ni pri sušilnikih, vendar, če govorimo o njihovi sezonski uporabi, zmogljivost ni vedno najpomembnejši dejavnik pri izbiri. Sušilniki za sadje Klarstein delujejo z močjo od 250 W do 1.000 W. Za sušenje zelišč zadostuje moč 250 W, 500 W pa zadostuje praktično za vsa ostala živila.

Za visoko porabo električne energije vas pri sušenju ne rabi skrbeti. Standardna poraba sušilnika se giblje okoli 0,1 do 0,5 kWh za posamezno sušenje živil.

Živila Idealna moč
Zelišča, začimbe 250 W
Sadje, zelenjava in gobe 500 W
Meso in ribe 650 W ali več

06. Pladnji za sušenje

Če načrtujete hkratno sušenje živil različnih velikosti, bodo za vas vsekakor primerni prenosni pladnji z različno gostoto sita. Nekateri sušilniki nimajo vseh enakih pladnjev. Na primer profesionalni sušilnik Fruit Jerky Pro 10 ima pet pladnjev z redkim sitom (velikost luknjic 2,2 x 2,2 cm za velike kose živil) in pet pladnjev z gostim sitom (0,7 x 0,7 cm za drobno sadje ali gobe). Bonus predstavlja možnost nakupa dodatnega pladnja, če se je prvotni poškodoval.

07. Material pladnjev za sušenje

Pladnji za sušenje so običajno izdelani iz plastike ali jekla. Plastični pladnji so lažji, vendar še vedno obstajajo stranke, ki imajo strah pred uporabo plastičnih materialov v kombinaciji s toplotno obdelavo. Pladnji v sušilnikih so izdelani iz zanesljive plastike brez BPA. Poleg tega pri sušenju živil ne prihaja do nevarno visokih temperatur. Jekleni pladnji so zdravju prijazni, prav tako je material idealen za uporabo v kuhinji. Je preprost za uporabo, vendar je večina sušilnikov s temi pladnji nekoliko dražjih.

08. Sušilniki s časovnikom

Časovnik je pri sušilnikih živil resnično praktična funkcija. Ponuja vam možnost časovne omejitve, po poteku katere se bo aparat samodejno izklopil. Tako se lahko živila sušijo tudi ponoči. To je velika prednost pri živilih, ki jih je treba sušiti izredno dolgo. Na primer meso se mora sušiti več kot 10 ur. To praktično funkcijo imajo sušilniki Klarstein, tudi tisti, ki sodijo v nižji cenovni razred do 50 €.

09. Glasnost

Sušilniki ne prispevajo k višjemu hrupu v gospodinjstvu. Govorimo o gospodinjskih aparatih, ki jih vklopite za nekaj ur, zaradi funkcije časovnika pa pogosto tudi ponoči. Zagotovo je to čas, ko želite doma imeti mir. V povprečju sušilniki ne povzročajo hrupa, višjega od 20 dB, kar je enako hrupu zvokov v naravi v brezvetrju.

10. Cena

Ne drži vedno, da je dražje tudi boljše. Pomislite, kako pogosto želite sušiti sadje, zelenjavo ali gobe. Če gre za priložnostno uporabo in sušenje živil v manjšem obsegu, nakup velikega in dragega izdelka nima smisla. Če ste gobar, vrtnar ali pristaš zdravega življenjskega sloga ter živila sušite pogosto, potem je nakup kakovostnega sušilnika povsem na mestu.

Višje