KLIMATIZÁCIE SMART KLIMATIZÁCIE SMART KLIMATIZÁCIE SMART KLIMATIZÁCIE SMART KLIMATIZÁCIE SMART KLIMATIZÁCIE

Priročnik za klimatske naprave: Testi in primerjave

Klimatske naprave obstajajo v različnih velikostih in izvedbah. Katere naprave so najboljše za vaš dom, je odvisno od več dejavnikov. Pokazali vam bomo, na kaj morate biti pri izbire klimatske naprave pozorni, kako izbrati pravo velikost in kateri detaili imajo pri primerjavi pomembno vlogo.

Kakšen aparat je primeren za hlajenje vašega doma?

Kalkulator vam bo pomagal izbrati in priporočiti najboljše izdelke

Pojdi na kalkulator

Funkcije in razlike med klimatskimi napravi

Če postane bivanje v lastnem stanovanju med vročimi dnevi velika obremenitev, začne veliko ljudi razmišljati o nakupu klime. Izbira klimatskih naprav je široka, seže od mobilnih kompaktnih klimatskih naprav do ohlajevalnikov zraka in enostavnih ventilatorjev do trdno montiranih klimatskih naprav za stanovanje ali hišo. Že zaradi tega je odločitev za določen model pravi iziv. V prvi vrsti so pomembne Vaše individualne zahteve. Glede na tip naprave spadajo k opremi dodatne funkcije, kot je na primer čiščenje, razvlaževalniki ali funkcija ogrevanja čez zimo.


Glede na tip naprave se te razlikujejo tudi v načinu delovanja, zato je težko pavšalno odgovoriti na vprašanje, kateri model je najboljši. Odločilni so vedno določeni faktorji, kot so vaše individualne potrebe in proračun, ki ga imate na razpolago. Da bi se lažje odločili, vam nudimo sledeči pregled prednosti in slabosti različnih klimatskih naprav in Vam istočasno obrazložimo njihove funkcije.

Ventilatorji

Kaj vse bi dali med toplimi dnevi za prijetno sapico? Če se vam zdi, da zrak v pisarni ali doma enostavno stoji, vam lahko pomagajo ventilatorji. S pomočjo loput rotorja ustvarjajo prijeten pretok zraka, in če jih boste postavili pod okno, lahko pomagajo pri izmenjavi zraka v prostoru, kje je soparno. V primerjavi z mobilnimi klimatskimi napravami ali ohlajevalniki, nimajo vgrajenega nobenega hladilnega mehanizma kot je posoda za vodo ali hladilni akumulator. Hlajenje poteka samo s pretokom zraka.

  Prednosti

 • Nezahteven na prostor
 • Enostavno delovanje
 • Cenejši kot trdno montirane naprave
 • Mobilni

  Slabosti

 • Omejen doseg
 • Ne znižuje temperaturo zraka v prostoru

Ventilator s stojalom

Silent Storm

  Spoznajte se

  Silent Storm s 5 režimi ventilacije poskrbi za 10 intenzivnosti vetra za osvežilno sapico pri nizkem nivoju vetra.

  Odkrijte več

  TOP lastnosti

 • Posebej tihi: : z 32 dB je tihi kot šepetanje
 • Fleksibilen: nastavljiva višina in zmogljivost rotorja z vklopom funkcije oscilacije

Ohlajevalnik zraka

Skyscraper Ice 4-v-1

  Spoznajte se

  Skyscraper je resnično vsestranski: deluje kot ventilator in istočasno hladi, vlaži in jonizira zrak.

  Odkrijte več

  TOP lastnosti

 • Hladenie zahvaljujoč 6 litrski posodi za vodo
 • Jonizacia zraka za odstranjevanje neprijetnih vonjav in mikrobov

Ohlajevalnik zraka

Temperatura raste in Vi bi se radi shladili? Obstajajo različne izvedbe mobilnih klimatskih naprav. Zniževanje temperature v prostoru poteka na fizikalnem principu izparevanja v hladnih pogojih. Ohlajevalnik je grajen na principu ventilatorja: hlajenje dotoka zraka poteka na naravnem principu izparevanja vode: 3-v-1 hladilnik zadaj posesa topli zrak in ga pelje čez izparjevalnik. Voda mu odvzame temperaturo in izhodni zrak je bolj hladen. To prinese osvežitev za telo pri vsaki dejavnosti. Istočasno zrak obogati s prijetno vlago, ki nam zagotavlja olajšanje med vročimi dnevi ali pozimi pri zraku iz ogrevanja. Posodo za vodo morate redno dopolnjevati. Dodatno lahko uporabite hladine alumulatorje ali kocke leda. Predvsem za alergike so ohlajevalniki zelo praktični, če imajo vgrajene zračne filtre.

  Prednosti

 • Nezahteven na prostor
 • Enostavno delovanje
 • Cenejši kot trdno montirane naprave
 • Mobilni

  Slabosti

 • Ne znižuje temperature zraka v prostoru
 • Ni primeren za področja z visoko vlago zraka
 • Omejen doseg

Mobilne klimatske naprave

Za to različico je bilo izbrano tudi ime Monoblock. Klima vleče topel zrak, s pomočjo kompresorja ga poganja vgrajen hladilni krog in ohlajeni zrak razporedi v prostor. Izpušni topel zrak vodi do zunanjosti cev. Cev je lahko enostavno nameščena skozi napol odprto okno. Montažni material je običajno vključen v dobavo in obsežna gradbena dela sploh niso potrebna. Odločilna prednost je dejstvo, da lahko prenosno klimatsko napravo enostavno vzamete in jo postavite v drugo sobo. Nadzor olajša aplikacija Klarstein, s katero lahko klimo nastavite od kjer koli.

  Prednosti

 • Lahko jo postavite kjerkoli želite
 • Enostavna namestitev na vrata ali okno
 • Cenejša od pritrjenih naprav
 • Cenejša od pritrjenih naprav

  Slabosti

 • Nujna namestitev pri oknu ali vratih
 • Višja poraba električne enrgije pri daljši uporabi
 • Ni primeren za področja z vižjo vlago zraka

Kraftwerk Smart

10K klimatska naprava

  Spoznajte se

  Klimatska naprava Kraftwerk Smart 10K vam ponuja prijetno preživetje vročih poletnih dni v pisarni ali dnevni sobi. Znano kombinacijo klimatske naprave, ventilatorja in razvlaževalca zdaj dopolnjujejo tudi SMART funkcije.

  Odkrijte več

  TOP lastnosti

 • Mobilna naprava 3 v 1 z močnim hlajenjem za srednje velike prostore.
 • Enostavno upravljanje od kjer koli zahvaljujoč aplikaciji Klarstein.

Split-klimatska

Windwaker Eco

  Spoznajte se

  Idealni klimatski pogoji v lastnem stanovanju: split-klimatska naprava Windwaker Eco z razredom energetske učinkovitosti A++/A+, pretokom zraka 610 m³/uro in petim različnim režimom delovanja, Vam to omogoča.

  Odkrijte več

  TOP lastnosti

 • Nastavitev temperature med 16 in 30 °C
 • Razred energetske učinkovitosti v režimu hlajenja: A++ / režim ogrevanja: A+

Split-klimatska

Ta varianta je sestavljena iz dveh naprav, notranje in zunanje. Notranja naprava posesa zrak iz prostora, posledično ga filtrira in hladi. Druga naprava je nameščena zunaj in vsebuje hladilni kompresor. Obe napravi sta montirani trdno in sta povezavi s cevjo. Glavna prednost te variante je tiho delovanje, ker je hrupni kondenzator zunaj. Pri številnih split-klimatskih napravah je možna reverzna funkcija, ki omogoča uporabo pozimi kot ogrevanje. Samo montažo raje prepustite izkušenim strokovnjakom.

  Prednosti

 • Dvodelni delovni princip = povečana hladilna zmogljivost
 • Nizek nivo hrupa v prostorih
 • Temperatura v prostoru se dobro vzdržuje na konstantnem nivoju
 • Pogosto so opremljene z reverzno funkcijo = uporaba kot ogrevanje

  Slabosti

 • Strokovna montaža je nujna
 • Dražja kot številne druge klimatske naprave
 • Višji stroški za energijo pri uporabi kot ogrevanje

Izračun hladilne zmogljivosti (mobilnih) klimatskih naprav

Pri skrbni izbiri klimatske naprave moramo spremljati njeno moč in obratovalne stroške. Kako močno klimo izbrati je najprej potrebno vedeti v kakšnem stanovanju živimo​ in vedeti, kako velik prostor želimo hladiti. Moč je podana v BTU ali vatih, vedno je navedena v navodilih za uporabo ali na tipski etiketi izdelka, na ceno vpliva količina toplotne energije, ki jo naprava odvaja v enoti časa.


Zahtevano moč klimatske naprave za določeno sobo izračunamo na naslednji način:


Površina sobe v m2 X 60 W (z dobro izolacijo in šibko sončno svetlobo) ali površina sobe v m2 X 100 W (s slabo izolacijo in močno sončno svetlobo)


Če imamo sobo s površino 20 m2, ki je slabo izolirana in se nahaja na južni fasadi stavbe, na katero med dnom močno sije sonce, bo izračun naslednji:


20 m² x 100 W = 2000 W


Vate v BTU pretvorite zelo enostavno , saj je 1 kW = 3412,14 BTU, v našem primeru:


2000 W = 2 kW = 6 824,28,14 BTU


Rezultat lahko zaokrožimo na 6.800 BTU. Da bi dosegli najbolj natančno moč, ki jo zahteva klimatska naprava, moramo še vedno dodati 250 W na vsako osebo in tehnično opremo v sobi. Če je naša soba v bistvu domača pisarna za 1 osebo, ki za svoje delo uporablja prenosni računalnik, bomo dodali 500 W oz. približno 1.700 BTU.


V večjih prostorih potrebujemo klimatsko napravo z večjo močjo, mobilna klima pa je dovolj za sobo, ki jo uporabljamo občasno.


Ventilatorji Ohlajevalniki Mobilne klimatske naprave Split-klimatske naprave
Način hlajenja Zahvaljujoč pretakanju zraka nudi ventilator prijetno osvežitev med vročimi poletnimi dnevi. Pomaga regulirati temperaturo lastnega telesa in s tem ustvarja hladilni efekt kljub temu, da se temperatura v prostoru ne znižuje. Ohlajevalnik zraka posesa topli zrak, izpareva vodo in s tem hladi zrak, ki prihaja iz naprave. To poskrbi za direktno in prijetno ohladitev vašega telesa kljub temu, da se temperatura zraka ni bistveno znižala. Za prijetno ohladitev prostora poskrbi stara mobilna klimatska naprava. Topli zrak posesa in hladi kompresor podobno kot v hladilniku. Nastajajoči topli zrak se odpelje ven z odpadno cevjo. Split-klimatska nprava izkorišča hladilno sredstvo za zniževanje temperature v prostoru. Notranja naprava split-klimatske naprave posesa topli zrak v prostoru in s tem povzroči izparevanje sredstva. To se odpelje naprej v zunanjo napravo, kje se izpušča v okoliški zrak. Z oddajanjem toplega zraka se hladilno sredstvo ponovno utekočini in se odvaja s cevjo nazaj v notranjo napravo. To kroženje se ponavlja toliko časa, dokler ni dosežena zahtevana temperatura zraka v prostoru.
Teža Teža ventilatorjev je (odvisno od modela) v razponu med 1-8 kg. Teža ohlajevalnikov zraka je v razponu od 6-10 kg. Teža mono blokov je v razponu med 10-30 kg. Teža zunanje in notranje naprave skupaj je cca 50 kg, pri čemer teža zunanje naprave je cca 40 kg in notranje naprave cca 10 kg.
Hladilna zmogljivost in velikost prostora Nobenega direktnega znižanja temperature v prostoru Nobenega direktnega znižanja temperature v prostoru Hladilna zmogljivost mobilnih hladilnih naprav je praviloma med 2-3 kW. Tako lahko hladite prostor s prostornino od 80-120 m³. Zaradi tega je mobilna klimatska naprava bolj primerna za manjše prostore in za občasno uporabo. Split-klimatske naprave imajo praviloma večjo hladilno zmogljivost kot mobilne, ali ohlajevalniki zraka. Posebej so primerne za večje prostore. Razpon zmogljivosti začne pri 2,5 kW in lahko pripelje do naprav z zmogljivostjo 12 kW.
Poraba energije in energetska efektivnost Iz vseh navedenih naprav ima ventilator najmanjšo porabo električne energije.
V primerjavi z mono blokom in split-klimatskimi napravami ohlajevalnik zraka porabi najmanj stroškov za energijo. Poraba energije je lahko večja kot pri sodobni split-klimatski napravi. Zaradi tega so naprave mono bloki idealne za občasno uporabo. Dobre split-klimatske naprave imajo v primerjavi z mobilnimi nižjo porabo električne enrgije. To je odvisno od razreda energetske učinkovitosti. Priporočljiv je razred A do A+++.
Hrup Povprečno bolj tihe kot klimatske naprave. Ker ohlajevalniki zraka delujejo brez kompresorja, ohlajajo zrak v prostoru precej bolj potihu kot druge klimatske naprave. Mobilne naprave dosegajo hrup med 60-65 dB in so v primerjavi z ostalimi klimatskimi napravami najbolj hrupne. Split klimatske naprave so praviloma bolj tihe kot na primer mobilne klimatske naprave. Notranja naprava dosega nivo hrupa do 50 dB. Obratno, hrup zunanje naprave lahko dosega nivo do 60 dB.

Pogosto zastavljena vprašanja

Pravilna namestitev se bo pokazala na hladilni zmogljivosti in stroških. Mobilne naprave ne bi smeli postavljati v bližini stene, poleg tega v bližini ne smejo biti nobeni drugi viri temperature, kot so luči. Ne glede na izbrano varianto velja pravilo, da mora biti v neposredni bližini električna vtičnica. Če bi želeli namontirati spli-klimatsko napravo, morate to pravilo upoštevati. V nasprotnem primeru je nujno, da bo električar naredil novo napeljavo za dodatno vtičnico.

Pri tej varianti lahko na zunanjo napravo priključite več notranjih naprav. Glede na izvedbo lahko priključite do 5 notranjih naprav, s varianto klimatizirate več prostorov ali celo nadstropje.

Ne priporočamo, to nalogo naj izvede izkušeni strokovnjak. Pri planiranju in montaži teh kompleksnih naprav je nujen strokovni know-how, poleg tega nobeno specializirano podjetje ne odgovarja za morebitne napake in škode zaradi lastne inštalacije. Če med nepravilno montažo uhaja hladilna tekočina, to lahko ima resne posledice za zdravje in življenjsjko okolje.

Da. Od leta 2015 velja nova uredba z razširjenimi zahtevami. Sprejemalci zakonov od leta 2017 nalagajo prodajalcem klimatskih sistemov skladno s predpisom R 410A obveznost, da na vseh sistemih s kapaciteto hladilnega sredstva najmanj 2,4 kg naredijo test tesnilnosti. Če je nivo tekočine nad mejnimi vrednostmi, veljajo naslednja pravila glede zaznamka in skladiščenja.

Pri napravah s kapaciteto hladilnega sredstva cca 2,5 do 3 kg se priporoča servis enkrat letno, pri manjših napravah večinoma zadošča servisni interval 2 do 3 leta. Ob tem se kontrolira filter in se v primeru potrebe tudi zamenja. Servis najbolj pogosto opravljajo pooblaščeni serviserji za klimatske naprave, ogrevanje in sanitarne naprave, v kompliciranih primerih lahko hladilno tehniko pregleda še električar.

Obstajajo lahko različni razlogi za zniževanje hladilne zmogljivosti. Na primer nizek nivo hladilne tekočine ali pokvarjen, ozir. zamašen filter. V primeru dvoma se obrnite na pooblaščeno podjetje.

V osnovi morate posebej upoštevati razmerje med okoljem in relativno vlago zraka in temperaturo. Priporoča se hlajenje prostora za ne več kot 6 stopinj v primerjavi z zunanjo temperaturo. To je smiselno zaradi tega, da se prepreči prehladitvi in težavam z notranjim obtokom, če bo prevelika razlika med temperaturami. Nizka vlaga zraka suši sluznico, kar lahko draži dihalne poti. Nasprotno če je previsoka, se to pojavi predvsem negativno na termoregulaciji oseb v prostoru. Idealna vlaga zraka je cca 50 do 60 odstotkov.

V testu klimatske naprave Stiftung Warentest je poudarek, da so učinki na življenjsko okolje odvisni od izbire ustreznega hladilnega sredstva. Sprejemalci zakonov zagotavljajo, da sodobni sistemi pred odobritvijo izpolnjujejo visoke zahteve.

Da. Veliko podjetij nudi specialne dezinfekcijske spreje, s katerimi lahko Vašo napravo dezinficirate in s tem preprečite nastanek plesni in mikrobov.

Višje