Sušenje sadja

Sušenje sadja

Sušenje sadja je zdrav in varčen način konzerviranja. Z zmogljivimi sušilniki za sadje blagovne znamke Klarstein je predelava živil resnično preprosta. Poleg tega si lahko s praktičnim sušilnikom olajšate tudi tradicionalno sušenje gob.

Kaj vse lahko sušite?

Najpogosteje se sušilniki uporabljajo za sušenje sadja, ki ga je v času poletne sezone največ. Zdravi suhi jabolčni krhlji, hruške ali ananas so vitaminska bomba v času hladnih, zimskih mesecev. Sušimo lahko tudi zelenjavo, gobe in zelišča. Ne tako popularno, vendar vedno bolj znano, je suho meso.

Zelišča in gobe se najbolje posušijo pri temperaturah 35–40 °C, sadje in zelenjavo lahko sušite skupaj, najboljše pri temperaturah 50–55 °C. Delikatesa v podobi suhega mesa pa potrebuje temperaturo okoli 70 °C.

Kaj vse lahko sušite?

Zakaj sušiti?

Sušenje je ena izmed najstarejših metod shranjevanja živil, ki hitro podležejo gnilobi. Gre za naravno obliko konzervacije. Pri tem se v živilih ohranijo vsi vitamini, vlaknine in druga dragocena hranila. Iz suhega živila izpari voda, vendar v njem ostanejo hranilne vrednosti. Poleg tega okus živila postane še izrazitejši. Sadje je zato pogosto še bolj sladko, nad čemer pa so navdušeni otroci. Uživanje sušenih živil sodi k zdravemu življenjskemu slogu in omogoča uživanje okusnih sezonskih živil tudi v zimskih mesecih. Sušilniki za živila dehidrirajo hitreje in bolj učinkovito. Ni vam treba imeti cele dnevne obloženih radiatorjev z živili, ki jih želite posušiti. S temi gospodinjskimi pripomočki boste prihranili čas in prostor.

Zakaj sušiti?
Živilo Temperatura sušenja Čas sušenja
(v urah)
Sušiti kot
Jabolko 50 °C 5-8 0,5 cm debele rezine
Ananas 50 °C 9-12 1 cm debele rezine
Banana 70 °C 6 0,5 cm debele rezine
Bazilika 30-50 °C 6-8 Celi listi
Govedina 40-50 °C 6-8 Najboljše tenke rezine brez maščobe
Jagoda 40-50 °C 7-10 0,5 cm debele rezine
Češnja 50 °C 20 Brez pečk, razrezane na polovico
Žajbelj 35-40 °C 6-8 Celi listi
Sladki krompir 65 °C 12 2-3 mm debele rezine, navlažene
Grozdje (brez pečk) 30-50 °C 12 Celi plodovi
Paradižnik 60-70 °C 7-10 0,5 cm debele rezine
Višje