3 letna garancija 14 dnevni rok za vračilo izdelka

Hlajenje

300 Izdelek

Prijetno ohlajena notranjost - vodnik za izbiro pravega hlajenja za stanovanje ali hišo

Čeprav je dom za vse nas najlepši kraj, kamor se vedno radi vračamo (na primer po službi), poleti vrnitev domov morda ni prijetna. Vročina, ki se je nabirala v zaprtih prostorih ves dan, spremeni dnevno sobo v vročo puščavo, ki ji - če je zunaj vroče - ne pomagajo niti odprta okna.

Pregreto notranjost lahko v hladno oazo spremenimo na več načinov. Vendar razlike med ohlajevalniki, ventilatorji in klimatskimi napravami morda niso vedno povsem jasne, kot tudi njihova pravilna uporaba. Ali si želite olajšati izbiro in odločitev? Za vas smo pripravili preprost vodnik.

Ohlajevanje in klimatizacija - nista isto

Za preprečevanje vročine v prostoru se uporabljata dva glavna načina - ohlajevanje in klimatizacija. Čeprav obe besedi pogosto zamenjujemo, vsaka pomeni nekaj drugega.

Ohlajevanje je postopno hlajenje zraka v prostoru ali znižanje senzorične temperature. Ohlajevalniki zraka s pomočjo vode ali ledu ohlajujejo zrak v prostoru. Ventilatorji pa v prostoru premešajo zrak, kar povzroči, da zaznavamo hlad, čeprav se temperatura v prostoru ne spremeni.

Klimatizacija ustvarja hladen zrak, ki ga zmeša z vročim zrakom v prostoru. Pri delovanju klimatske naprave uporabljajo sistem kompresorjev in hladilnih sredstev. Iz prostora „črpajo vroč zrak“ in ga odvajajo ven iz prostora.

Ohlajevanje je bolj naravno, zato ga na splošno bolje prenašamo. Ni se vam treba bati prehlada ali glavobola. Če pa želite v poletni vročini doseči ugodnih 18 °C, boste potrebovali pravilno delovanje klimatske naprave.

Želim se ohladiti - kakšna je izbira?

Če ste se odločili za ohlajevanje prostora lahko izbirate med ventilatorji in ohlajevalniki zraka. Oglejmo si podrobneje obe možnosti.

Ventilatorji

Ko rečemo "ventilator", vsak od nas si predstavlja veliko veternico v ohišju, ki se vrti. Ta stoječi ventilator je najbolj priljubljen, saj je njegovo delovanje preverjeno z leti. Njegova največja prednost je enostavno usmerjanje zračnega toka in neposredni učinek – ohladitev boste občutili dejansko takoj. Za večje prostore ali če želite prihraniti dragocen prostor, si lahko omislite tudi stropni ventilator, ki lahko zaradi svoje velikosti in nameščenosti na stropu z učinkovitim mešanjem zraka ohladi tudi večje prostore.

Poleg njih pa obstajajo še sredobežni in stebrični (tudi stolpni) ventilatorji. Sredobežni ventilatorji so kot običajni ventilatorji za stanovanja, vendar imajo veliko prednost - ne pihajo zraka naravnost, ampak pod kotom 90°, zaradi tega ne ustvarijo močnega prepiha in prostor enakomerneje ohladijo.

Kadar hočete izbrati ventilator za manjše stanovanje, ali pa se želite izogniti prostorsko zahtevnemu ventilatorju, lahko izberete stolpni ventilator. a tip ventilatorja ima veternico skrito v visokem valju, tako da ga lahko postavite, kamor koli želite. Njegovo delovanje je tišje in nudi enako hlajenje in zmogljivost kot običajni stoječi ventilator. Poleg tega je zaradi modernega dizajna primeren tudi za odprte, čiste notranje prostore.

Ohlajevalniki zraka

V nasprotju z ventilatorji prenosni ohlajevalniki zraka dejansko hladijo zrak v sobi. Delujejo po preprostem principu. Napolnite jih z vodo ali še bolje – z ledom, majhna vetrnica pa skozi hladno vodo piha vroč zrak. Hkrati se zrak ovlaži in ohladi, kar lahko zniža temperaturo v sobi tudi za več stopinj. V primerjavi s klimatskimi napravami so ohlajevalniki zraka okolju prijaznejši in energetsko učinkovitejši, redno pa jih morate napolniti z vodo oz. ledom. Prav tako se vam ni treba ukvarjati z odstranjevanjem toplega zraka po cevi. Samo postavite ga v sobo, napolnite in vklopite.

V elektronski trgovini Klarstein.sk! boste našli samostojne ohlajevalnike zraka, pa tudi kombinirane modele, ki lahko delujejo kot izhlapevalniki, ki pa pri visokih temperaturah vklopijo vgrajeno klimatsko enoto in povečajo zmogljivost hlajenja.

Številni ohlajevalniki zraka Klarstein so opremljeni z LED zaslonom, daljinskim upravljalnikom ali časovnikom. Da bi bila njihova uporaba v stanovanju ali pisarni čim bolj udobna, ima veliko ohlajevalnikov nastavljiv način spanja s posebej tihim delovanjem. Nekateri modeli imajo tudi vgrajen filter, ki čisti sobni zrak od prahu, umazanije in neprijetnih vonjav.

Višje