Izbira primernega profesionalnega ledomata je odvisna od več dejavnikov, ki jih je treba upoštevati že pred samim nakupom. Različni obrati imajo različne potrebe, zato vam ponujamo praktičnega vodnika, ki vam bo pomagal sprejeti najboljšo odločitev.
1. Zmogljivost in dnevna kapaciteta proizvodnje: Osnovni parameter je količina ledu, ki ga naprava proizvede v 24 urah. Za manjše kavarne zadostuje model s kapaciteto približno 10–15 kg/dan, medtem ko naj bari, restavracije ali hoteli izberejo modele s kapaciteto 25–40 kg/dan ali več. Profesionalni ledomat mora zmogli obremenitve tudi v času največjih konic.
2. Vrsta proizvedenega ledu: Odločite se, katero vrsto ledu najpogosteje potrebujete – kocke, nugget led, zdrobljen led ali drozgo. Vsaka vrsta ima drugačno uporabo in ne vsak ledomat omogoča izdelavo vseh vrst ledu.
3. Velikost in postavitev: Pred nakupom izmerite prostor, kamor nameravate postaviti ledomat. Upoštevajte tudi dostop do vode in odtoka, saj nekateri modeli potrebujejo stalno priključitev na vodovod, drugi pa imajo vgrajen rezervoar za vodo. Pomislite tudi na prezračevanje in dostopnost za vzdrževanje.
4. Rezervoar in kapaciteta shranjevanja ledu: Poleg zmogljivosti proizvodnje je pomembna tudi velikost rezervoarja za led. Nekateri modeli lahko proizvedejo veliko ledu, vendar ga ne shranjujejo v velikih količinah – če čez dan nimate časa za pogosto praznjenje, izberite model z večjim rezervoarjem.
5. Energetska učinkovitost in poraba vode: Z vidika dolgoročnega obratovanja se splača vlagati v modele z nizko porabo energije in vode. Te lastnosti se bodo odražale v nižjih obratovalnih stroških.
6. Znamka in kakovost izdelave: Preverjene znamke, kot je na primer Klarstein, ponujajo zanesljive rešitve z dobrim razmerjem med ceno in zmogljivostjo, kakovostno izdelavo ter dostopnim servisom.
7. Hrupnost: Če nameravate napravo uporabljati neposredno v prostoru za goste (npr. v odprtem baru), izberite tih model, ki ne bo motil pogovorov ali glasbe.