3 letna garancija 14 dnevni rok za vračilo izdelka

Klimatske naprave

Želim klimatsko napravo - kakšna je izbira?

Klimatske naprave so prava zaščita v vročih dneh. Pa naj gre za hišo, stanovanje ali pisarno - po zaslugi njih je življenje v prostoru poleti lepše. Pri izbiri klimatske naprave je pomembna prva odločitev: prenosna ali vgrajena?

Prenosne klimatske naprave

Ta manjši brat tradicionalne klimatske naprave je idealen za hlajenje posameznih prostorov ali kot klimatska naprava za pisarno. Prav tako lahko deluje kot odlična klimatska naprava v prikolici ali na vikendu. Prenosna klimatska naprava odvaja toploto po cevi, ki jo je treba speljati skozi okno ali kako drugače speljati ven. Z izjemo te omejitve, jo lahko premikate praktično kamor koli in postopoma ohlajate prostore, ne da bi jo bilo treba nameščati ali vrtati v zid. Zato je idealna rešitev tudi za najete prostore, kjer si gradbenih del ne morete privoščiti.

Nekatere prenosne klimatske naprave imajo tudi funkcijo ogrevanja, tako da jih lahko uporabite tudi pozimi za dodatno ogrevanje. Vendar pa v primerjavi s klasičnim ogrevanjem porabijo veliko energije, zato jih priporočamo le za temperiranje prostora ali kot dodatek k običajnemu ogrevanju.

Stenske klimatske naprave

To so naprave, ki si jih običajno predstavljamo pod besedo klimatska naprava. Stenska klimatska naprava je dvodelna, sestoji iz zunanjega in notranjega dela - zato jo včasih imenujemo split-klimatska naprava. V primerjavi z vsemi do sedaj prikazanimi vrstami hlajenja ima nesporno prednost - stenska klimatska naprava je edina, ki topel zrak odvaja ven. Tako je najučinkovitejši način, da si doma ustvarimo hladen raj.

Poleg tega se vse „naloge“ hlajenja zgodijo v zunanjem delu, zato je stenska klimatska naprave bistveno tišja. Vse navedene prednosti pa se odražajo v višji ceni, nujnosti namestitve naprave na steno in nujnosti nameščanja s strani strokovnega podjetja.

Mobilna klimatska naprava ali stenska naprava – katera je boljša?

Odgovor na to vprašanje je enostaven … in brez posebne koristi. Vse je namreč odvisno od tega, kaj želite. Da se boste lahko sami najbolje odločili, predstavljamo vam pregled prednosti in pomanjkljivosti posameznih vrst naprav z vidika najpomembnejših vprašanj, ki so poraba in hladilna moč:

1. Način delovanja

Na osnovni ravni delujejo mobilne in split klimatske naprave enako. Vse klimatske naprave Klarstein uporabljajo ekološko hladilno sredstvo, ki ga s pomočjo kompresorja spreminjajo v plin, tako pa odvzamejo toploto iz zraka. Razlika pa je v tem, kje se hladilno sredstvo nahaja.

V primeru mobilne klimatske naprave ali naprave z enim blokom se zrak ohlaja neposredno v telesu naprave, nastala toplota pa se odvede ven s cevjo. Čeprav lahko določena toplota iz mobilne klimatske naprave uhaja ponovno v prostor, še vedno imajo te klimatske naprave dobro hladilno moč.

Stenske klimatske naprave pa za hlajenje uporabljajo zunanji del, v notranjost pa spustijo samo ohlajen zrak. So torej bolj učinkovite in za ohlajevanje enako velikega prostora porabijo manj energije.

2. Velikost in teža

Najpomembnejšo vlogo imajo naslednje karakteristike mobilnih klimatskih naprav. Če boste uporabljali klimatsko napravo v času svoje prisotnosti v prostoru, zagotovo bo za vas pomembna njena teža in prenosljivost. Določeni težji modeli klimatskih naprav imajo pomožna koleščka, lažje naprave lahko preprosto prenesete v rokah.

In čeprav se lahko zdi, da ti parametri za stenske klimatske naprave niso pomembne, prav nasprotno je res. Pred nakupom preverite, ali imate na steni dovolj prostora za namestitev naprave. Pomembna je tudi ustrezna nosilnost zidakov oziroma panelnih plošč, da bodo lahko prenesli celoletno obremenitev s klimatsko napravo, ki lahko tehta tudi več kilogramov.

3. Hladilna moč

Hladilna moč vam bo nakazala velikost prostora, ki ga lahko naprava varno ohladi, pomembna je tako pri mobilnih kot tudi stenskih klimatskih napravah. V naši ponudbi boste našli naprave različnih zmogljivosti. Kako boste ugotovili moč naprave, ki jo potrebujete za odlično ohladitev svojega stanovanja?

Če želite izračunati potrebno hladilno moč, morate najprej določiti volumen prostora v kubičnih metrih (m³). To vrednost izračunate z množenjem višine, globine in širine prostora.

Primer: 2,5 m x 6 m x 5 m = 75 m³

Za vsak kubični meter prostora boste potrebovali približno 30 do 40 vatov hladilne moči.

Primer: 75 m³ x 30 = 2 250 vatov 75 m³ x 40 = 3 000 vatov

Iz tega logično izhaja, da za večji prostor potrebujete zmogljivejšo klimatsko napravo. Vendar pa pazite, prevelika zmogljivost je enako neustrezna kot premajhna.
Če vaša klimatska naprava ne bo dovolj zmogljiva, dlje časa bo trajalo, da prostor ohladite na zahtevano temperaturo – ali pa želene temperature sploh ne boste dosegli. Če pa boste imeli močnejšo klimatsko napravo od potrebne, sicer bo prostor lahko ohladila zelo hitro – a cena za to bo visoka poraba energije in torej večji stroški.

Če je za vas hitrost hlajenja odločilnega pomena, bodite poleg moči naprave pozorni tudi na funkcijo časovnika ali upravljanje z mobilno aplikacijo. Zahvaljujoč temu lahko hlajenje zaženete od koderkoli in vnaprej, skrajšate tako čakanje na prijetno ohlajen prostor po prihodu domov ali v pisarno.

4. Cena

Tukaj je očiten favorit mobilna klimatska naprava. Če se pri običajni stenski klimatski napravi cena z montažo zagotovo povzpne do 1000 € in več, kakovostne mobilne klimatske naprave lahko dobite že za polovico tega denarja. Običajne cene so 100 do 300 €, zadostuje samo njihova priključitev v električno vtičnico in rahlo odpiranje okna. Nič več, nobene montaže ali zapletenega zagona.

5. Poraba energije

Stroški električne energije pri uporabi naprave so odvisni od moči posameznega modela. Klimatske naprave spadajo med velike porabnike energije v gospodinjstvu, zato se izplača preveriti razred njihove energetske učinkovitosti. Priporočljivi so modeli razredov A do A+++, kajti te naprave imajo primerljivo nižje stroške za električno energijo.

Naprave z dobrim energetskih razredom porabijo energijo v vrednosti približno 25 - 30 centov na uro. Mobilne klimatske naprave običajno porabijo več energije kot moderne split klimatske naprave, ki so nameščene fiksno. Nižja poraba energije prihrani vaš denar in dolgoročno je boljša tudi za okolje.

Prihranite lahko tudi v primeru, da boste redno primerjali pogoje vašega trenutnega dobavitelja električne energije z drugimi ponudniki in boste izbrali tistega, katerega ponudba je ugodnejša.

6. Hrupnost

Hrupnost je očitno „najbolj oprijemljiv" dejavnik, ki je z dolgoročnega vidika zelo pomemben. Veliko klimatskih naprav je lahko relativno hrupnih in dosega 65 decibelov. Za nastanek hrupa sta odgovorna kompresor in ventilator, na skupno hrupnost pa vpliva tudi nastavljena moč delovanja, kakovost izdelave in dizajn naprave. Zato je za oblikovalce v Klarstein tiho obratovanje eden glavnih ciljev, s katerimi se ukvarjajo. Split-naprave so v primerjavi s prenosnimi klimatskimi napravami bistveno tišje, kajti motor in kompresor sta zunaj.

7. Dodatne funkcije

Mobilne in stenske klimatske naprave Klarstein zmorejo pogosto več, kot samo ohladiti prostor. Lahko tudi razvlažijo ali navlažijo zrak, lahko imajo funkcijo ogrevanja (kar je odlično kot dodatno ogrevanje v zimskih mesecih) ali posebne režime (na primer režim spanja).

Če želite imeti v notranjih prostorih zdrav zrak, preverite, ali klimatska naprava filtrira prah in nečistoče v zraku. Boljši modeli stenskih in mobilnih klimatskih naprav imajo filtre, ki skrbijo za vaše zdravje.

Če želite udobje avtomatizirati, priporočamo izbiro klimatske naprave s funkcijo časovnika. Z njim lahko nastavite čas izklopa in vklopa klimatske naprave, nastavljate lahko na ravni dneva ali tedna; v petek boste lahko prišli v lepo ohlajeno stanovanje, medtem ko bo v soboto klimatska naprava ohranjala prijetno ozračje že od jutra. Zaradi tovrstnega načrtovanja bo vaše življenje enostavnejše, delovanje klimatske naprave pa učinkovito in varčno.

Največja novost na področju klimatskih naprav je upravljanje z aplikacijo, zaradi česar imate temperaturo v svojih hiši pod nadzorom dejansko od vsepovsod. Gre za najenostavnejši način, kako doseči toploto natančno po svoji želji.

8. Nasvet strokovnjaka – testiranje klimatske naprave Stiftung Warentest

Izbira med stensko in mobilno klimatsko napravo je težka. Če si želite odločanje olajšati, lahko se naslonite na nasvete strokovnjakov.

Ugleden časnik Stiftung Warentest je leta 2018 opravil primerjavo navedenih skupin klimatskih naprav v seriji neodvisnih testov. Zanimalo jih je, ali je bolj primerna klimatska naprava z enim blokom, ali pa split klimatska naprava. Že po prvih desetih minutah testiranja so se pokazale velike razlike. Testirana split naprava je za znižanje temperature za 10 °C potrebovala približno 10 minut. Modeli z enim blokom so enako stopnjo ohladitve dosegli šele po približno 45 - 106 minutah.

„Če želite kupiti napravo za spalnico,“ priporočajo izvajalci testov, „glede na visoko raven hrupnosti se raje odločite za split naprave“.

Skupaj so testirali 10 klimatskih naprav, testirali so 5 modelov od vsakega tipa. Pri izbiri so strokovnjaki pazili, da testirajo naprave z enako močjo.

Pri testih so se prvenstveno osredotočili na hladilno moč, ki je imela največji delež pri ocenjevanju (30 odstotkov). Preizkuševalci so določili hladilno moč na podlagi specifikacij DIN EN 14511 in DIN EN 14825.

Udobnost hlajenja je predstavljalo oceno v obsegu 20 odstotkov. Ocenjevali so čas, ki je potreben za hlajenje, zaznavanje zračnega toka in razprševanje ohlajenega zraka v prostoru. Poleg tega so jih zanimale tudi okoljevarstvene karakteristike, obnašanje pri segrevanju, upravljanje in varnost.
Preizkuševalci ugotavljajo, da trajno nameščene naprave hladijo v primerjavi z mobilnimi napravami bistveno hitreje in varčnejše. Po mnenju Stiftung Warentest kvari ta pozitivni vidik v določeni meri samo izrazito višja cena. Časopis opozarja tudi na to, da bi morale te naprave nameščati izključno izkušeni strokovnjaki. Pri mobilnih napravah so pozitivno ocenili zlasti enostavnost uporabe.

Višje