3 letna garancija 14 dnevni rok za vračilo izdelka

Test čistilnika zraka in vlažilnika: vodnik za dobro klimo v notranjem prostoru

Neprijetne vonjave, hišni prah in preveč suh zrak so lahko moteči in v najslabšem primeru povzročijo zdravstvene težave. Prav zato vam podjetje Klarstein ponuja veliko izbiro različnih čistilcev in vlažilcev zraka, da se boste doma počutili popolnoma udobno. V tem vodniku bomo pojasnili, kako te naprave delujejo, kakšne so njihove prednosti in slabosti ter kako izbrati pravo napravo za vas.

Čistilec zraka: s filtrom in ionizatorjem za najčistejši zrak

Čistilniki zraka Klarstein med drugim delujejo s filtri z aktivnim ogljem in z ionizatorji. Ogljikov filter zanesljivo filtrira zrak in poskrbi za odstranjevanje neprijetnih vonjav. Ionizator napolni zrak z negativnimi ioni, ki pritegnejo delce prahu in vonja ter jim omogočijo, da se spustijo na tla. Čistilec zraka bistveno izboljša kakovost zraka, kar lahko med drugim vpliva na vašo sposobnost koncentracije.

Vlažilec zraka proti suhemu zraku

Vlažilniki zraka so resnično lahko pravi gamechangerji. Poleti zaradi klimatske naprave ali pozimi zaradi hladnega zraka: v nekaterih prostorih je vlažnost prenizka. Idealno bi bilo, če bi znašala 40-60%. Nižja vlažnost zraka vas preveč izsuši, kar lahko povzroči solzenje oči, suho kožo in bolečine v grlu. Po drugi strani pa vlažilniki zraka zagotavljajo prijetno klimo v prostoru z meglenjem, razvlaževanjem ali izhlapevanjem vode.

Tramontana 6v1, čistilec zraka

Tramontana 6-in-1 Luftfilter

Pregled izdelka

Tramontana 6v1, zračni filter

Eleganten videz in 6 funkcij: ta majhen čistilec zraka izpolnjuje vse želje.

 • 6 v 1: čistilec zraka, ionizator za osvežitev zraka, filter HEPA, filter z aktivnim ogljem in UV sterilizacija.
 • Kompaktna zasnova: majhna velikost z zaobljeno obliko in enostavnim upravljanjem
O izdelku

Tramontana bo z različnimi funkcijami poskrbela za najbolj prijetno klimo v vašem domu: poleg filtrov z aktivnim ogljem in HEPA bodo za čist in prijeten zrak poskrbeli še difuzor za arome ter UV sterilizacija in ozonska funkcija. Difuzor lahko napolnite z eteričnimi olji, ki širijo prijeten vonj. Filtri in vgrajeni fotokatalizator ujamejo škodljive pline in viruse ter nevtralizirajo neprijetne vonjave.

  Prednosti: ​

 • Veliko funkcij v eni napravi
 • kompaktna in brezčasna zasnova
 • Intuitivno upravljanje z zaslonom LED

  Slabosti: ​

 • Primerno le za majhne prostore do 25 kvadratnih metrov

Čistilec zraka, Vita Pure

Vita Pure Luftreiniger

Pregled izdelka

Čistilec zraka, Vita Pure

Čistilec zraka Vita Pure slabim vonjavam ne daje možnosti.Enostavna zasnova in učinkovito čiščenje zraka v enem.

 • Učinkovito čiščenje zraka: z UV-svetilkami, filtri HEPA in filtri z aktivnim ogljem
 • Tiho: Tiho delovanje, ki ne moti
O izdelku

Enostavno upravljanje, zlahka zamenljiv filter in elegantno preprosta zasnova: to je značilnost čistilnika zraka Vita Pure. Čistilec zraka deluje s filtrirnim sistemom 3 v 1 za čist zrak v prostoru: filter z aktivnim ogljem veže delce z vonjem, filter HEPA iz zraka odstrani do 99,97 % vseh drobnih delcev, UV-žarnice pa učinkovito uničijo bakterije in druge biološke mikrobe.

  Prednosti: ​

 • enostavno, lahko razumljivo upravljanje
 • Enostavno se čisti.
 • Z vgrajenim časovnikom

  Slabosti: ​

 • Brez vgrajenega difuzorja

Skyscraper Horizon, hladilec in vlažilnik zraka

Skyscraper Horizon

Pregled izdelka

Skyscraper Horizon

Vlažilec zraka, ventilator in hladilec zraka v enem. Popolna naprava za suh zrak v vročih dneh.

 • Elegantna zasnova: zlahka se prilega prostoru
 • Večnamensko: zagotavlja hladilni učinek v vročih dneh
O izdelku

Skyscraper Horizon je resničen multitalent. Kot vlažilec, ventilator in hladilec zraka zagotavlja optimalno klimo v prostoru v vročih dneh. Zaradi 3,5-litrskih rezervoarjev lahko zrak hkrati vlažite in hladite. Napravo lahko preprosto upravljate z daljinskim upravljalnikom in nadzorno ploščo na dotik, ki bo izpolnila vse želje.

  Prednosti: ​

 • Vlažilec zraka, ventilator in hladilec zraka v enem.
 • Ventilator s 45° oscilacijo
 • Praktično in enostavno za uporabo

  Slabosti: ​

 • Primernejše za poletni čas
 • Brez čiščenja zraka

VapoAir Opal, inteligentni vlažilnik zraka

VapoAir Opal Smart

Pregled izdelka

VapoAir Opal Smart

Večnamenski vlažilnik zraka z difuzorjem ter funkcijo hlajenja in ogrevanja.

 • Pametno: upravljanje prek aplikacije
 • Elegantna zasnova: futuristična in kompaktna
O izdelku

VapoAir Opal Smart je verjetno najpametnejši sobni vlažilnik zraka. Z visokokakovostnim keramičnim filtrom in ionizatorjem profesionalno vlaži zrak in zagotavlja idealno klimo v prostoru skozi vse leto. Izberete lahko, ali naj bo vodna meglica hladna ali topla. Poleg tega lahko z vgrajenim difuzorjem v zrak vnesete prijeten vonj po vaši izbiri. Ali naj VapoAir deluje, kdaj in kako dolgo, lahko preprosto določite prek aplikacije.

  Prednosti: ​

 • Inteligentno upravljanje prek aplikacije in naprave
 • Keramični filter visoke kakovosti
 • Vključuje difuzor za prijeten vonj

Primerjava čistilnikov in vlažilnikov zraka

Tramontana 6v1, čistilec zraka Čistilec zraka, Vita Pure Skyscraper Horizon, hladilec in vlažilnik zraka VapoAir Opal, inteligentni vlažilnik zraka
vrsta naprave čistilec zraka čistilec zraka hladilnik zraka/vlažilec zraka vlažilec zraka
filter Večkratni sistem filtriranja: Filter HEPA + filter z aktivnim ogljem + Fotokatalizator + ionizator + UV sterilizacija + ozon Odstranljiv pokrov filtra z aktivnim ogljem + preklopni ionizator - -
rezervoar za vodo - - 3,5 litra 5 litrov
teža 4 kg 2,9 kg 7 kg 2,5 kg
zmogljivost 36 vatov 35 vatov 60 vatov 110 vatov
posebne lastnosti - 3 nastavljive stopnje prezračevanja: nizka, srednja, visoka
- 3 nastavljivi načini delovanja: anion - ozon - anion + ozon - UV
- funkcija časovnika
- nastavljiva intenzivnost čiščenja zraka (nizka, srednja, visoka)
- 2 vgrajeni UV svetilki
- funkcija časovnika
- Ventilator, hladilec zraka, vlažilec zraka in nočni način v enem
- 3 načini delovanja Normal, Nature in Sleep
- Daljinski upravljalnik: doseg približno 6 m
- Upravljanje prek aplikacije Klarstein za Android ali iOS
- Funkcija ogrevanja s toplo meglico
- Funkcija plazme: ionizator za vezavo vonjav in drobnih delcev

Test čistilnika zraka: kaj moram upoštevati pri nakupu?

Čistilec zraka je pravzaprav naprava, ki lahko v vsakem bivalnem prostoru naredi nekaj dobrega. Hitro nevtralizira neprijetne vonjave, na primer po kajenju, vonjave hrane in podobno. Hkrati pa čiščenje zraka prinaša še več koristi: dobra klima v prostoru zagotavlja boljšo koncentracijo, bolj budno počutje in je preprosto prijetna. Čistilci zraka v prostoru so zelo koristni tudi za alergike, saj iz zraka filtrirajo cvetni prah, prah in druge delce. Pri izbiri je med drugim pomembna funkcionalnost: Ali naprava deluje s filtrom HEPA in/ali filtrom z aktivnim ogljem? Ali ima ionizator in UV svetilko? Ali vam je pomembno, da lahko vklopite difuzor in razpršite vonj eteričnih olj? Drugi dejavnik je enostavna uporaba in preprosta zamenjava filtrov. Glede na uporabo je treba upoštevati tudi zmogljivost in ustrezno prostornino. To je med drugim odvisno tudi od velikosti prostora, v katerem želite uporabljati opremo. Pozanimajte se tudi o porabi energije.

Test vlažilnika zraka: kaj moram upoštevati pri nakupu?

Najprej preverite, ali ni prostor preveč suh. Če je vlažnost med 40 in 60%, je vse v redu. Če je nižja, je dobro uporabiti vlažilnik zraka. V spalnici in drugih prostorih bodo vlažilci zraka poskrbeli za prijetno vzdušje. Če je zrak presuh, lahko draži oči, dihalne poti in kožo. Obstajajo različne vrste vlaženja zraka v prostoru: razprševanje, meglenje in izhlapevanje. Pri izbiri morate biti pozorni na želeno funkcijo. Poleg tega je treba sobni vlažilnik zraka izbrati glede na velikost prostora. V velikem prostoru premajhen rezervoar pomeni, da ga je treba nenehno polniti. Pomembna je tudi varnost: naprava mora imeti funkcijo samodejnega izklopa. Prav tako: preveč vlažen zrak je lahko škodljiv. Napravo je zatorej treba uporabljati nadzorovano.

POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA

Čistilniki zraka vam pomagajo ustvariti prijetno notranjo klimo v vašem domu brez neprijetnih vonjav. Čistilniki zraka se pogosto uporabljajo v stanovanjih, v katerih živijo kadilci. Čistilec zraka pa lahko pomaga tudi pri vonjavah po hišnih ljubljenčkih, hrani ali drugih neprijetnih vonjavah. Ker čistilniki zraka iz zraka odstranjujejo tudi prah, so zelo koristni za alergike. Pri plesni vam lahko pomaga tudi čistilec zraka. Odstranjuje spore plesni in neprijeten vonj, ki jih pogosto spremlja.

Kupujete vlažilnik zraka in ne veste, na kaj morate biti pozorni? Glavna prednost vlažilcev je torej ta, da kot pove že njihovo ime, vlažijo zrak. Presuhi prostori lahko dražijo kožo, oči in dihalne poti. Poleg tega vlažen zrak zagotavlja prijetnejšo in toplejšo klimo v prostoru. Če imate doma veliko rastlin, so vlažilniki zraka pravi vrhunec. Ob idealni vlažnosti lahko rastline rastejo hitreje in bolj zdravo. Z vlaženjem zraka v prostoru lahko zmanjšate tudi koncentracijo virusov v prostoru.

Čistilniki zraka v bistvu vsesavajo zrak ter z različnimi filtri in tehnikami odstranjujejo delce vonja, spore plesni, prah in druge delce. Očiščen zrak se nato vrne v prostor. Nekateri čistilniki zraka imajo tudi vgrajen difuzor dišav. Z eteričnimi olji zagotavlja prijeten vonj. Na voljo so tudi čistilci zraka z vodo. Tekočino uporabljajo kot naravni filter.

Vlažilniki zraka v prostor izpuščajo izhlapevajočo, megleno ali izparjeno vodo in tako zagotavljajo večjo vlažnost v prostoru. To je še posebej pomembno, če je vlažnost v prostoru nižja od 40 %. Z vlaženjem zraka v prostoru lahko zagotovite udobnejše in toplejše notranje ozračje.

To je mogoče le, če vlažilnika zraka ne čistite in vzdržujete redno. Problematične so lahko nečistoče v napravi ali uporabljeni vodi. Če pazite na kakovost pitne vode in redno čiščenje, vlažilniki zraka niso gojišče glivic in bakterij.

Da. Gospodinjski čistilec zraka lahko pomaga ne le pri alergijah na hišni prah, temveč tudi pri alergijah na seneni nahod in cvetni prah. Ker lahko cvetni prah pride v prostore in se nabere skozi vrata in okna ali na oblačilih. Čistilec zraka poskrbi za njihovo ponovno zajemanje ali nevtralizacijo. Pri uporabi finih filtrov H13 in H14 je treba biti previden. Uporabljati morate tudi filter HEPA in predfilter.

Ne. Če vlažilnik zraka uporabljate preudarno in zanj pravilno skrbite, ni škodljiv. Paziti morate, da prostora ne navlažite preveč, saj to lahko spodbudi rast plesni in pršic. Napravo morate tudi redno čistiti.

Seveda je to odvisno od vrste in trajanja uporabe. Večina naprav porabi od 20 do 40 vatov. Glede na ceno kilovata in uporabo lahko izračunate porabo energije.

Višje