Priročnik za nape

Čisti zrak!

Klarstein v svojem asortimanu nudi veliko izbiro najrazličnejših kuhinjskih nap, da enostavno izgubite pregled. Brez skrbi – v našem priročniku Vam bomo odgovorili na vsa vprašanja, ki se nanašajo na praktične hišne pomočnike. Odkrili boste številne zanimive podatke, glede različnih modelov nap, vzdrževanja in servisa, do razlik in prednosti nap z odvodom pare oz. recirkulacijskih nap.

Napa pod kuhinjski element

C

UW60SF Ekstraktorska napa za štedilnik 115 W Stainless jeklo

Pojdi na izdelek

Nape pod kuhinjskim elementom so praviloma manjše in bolj kompaktne, kar je priročno predvsem pri inštalaciji in montaži. Lahko jih montirate brez težav pod kuhinjski element, ki se nahaja nad kuhalno površino. Brez dodatnega dela z urejanjem.

C

UW60BL Ekstraktorska napa za štedilnik 115 W Stainless jeklo, črn

Pojdi na izdelek

C

Purista , vgrajena kuhinjska napa, kovina, steklo, 60 cm, 166 m³/D, montaža na steno

Pojdi na izdelek

Naše nape in odsesovalniki pare pod kuhinjske elemente UW60SF, UW60BL kot tudi Purista so primerne za majhne in srednje velike kuhinje. Z izmenjavo zraka do 3 kubične metre na uro so odlični družabniki pri kuhanju za majhna gospodinjstva!

Stenske nape

Stenske nape predstavljajo večje in močnejše nasprotje napam pod kuhinjske elemente. Inštalirajo se na steno nad kuhalno površino in ob tem odsesavajo nastajajoče pare in jih odvajajo ven čez zaprt obtok zraka ven iz kuhinje.

B

Klarstein Zola, Napa, Nerjaveče Jeklo, 90 Cm, 635 M3/H, Zidna Montaža, Steklo

Pojdi na izdelek

B

Klarstein Zarah, Kuhinjska Napa, Nerjaveče Jeklo, 60 Cm, 620 M³/H, Stenska Montaža, Led

Pojdi na izdelek

B

Klarstein Tr90Ws Kuhinjska Napa, Nerjaveče Jeklo, 90 Cm, 340 M3/H,

Pojdi na izdelek

VSI ODSESOVALNIKI PARE
NAENKRAT

Pogledati zdaj

Prestavljive kuhinjske nape

Premične stenske nape lahko z dodatno opremo preuredite iz delovanja na odpadni zrak na delovanje z recirkulacijo. To je velika prednost predvsem pozimi. Segreti zrak bi napa odsesala in spustila nazaj mrzli zrak.

C

Noir Prima, crni, 60 cm, 430 m3/h, retro sesalec pare za dimnik

Pojdi na izdelek

Premične stenske nape od Klarstein lahko s pomočjo filtrov z aktivnim ogljem in z eno nastavitvijo hitro spremenite iz odsesovanja odpadnega zraka na recirkulacijsko delovanje. Potem lahko poljubno izbirate režim glede na situacijo.

C

KLARSTEN LUMIO, KUHINJSKA NAPA, NERJAVEČE JEKLO, BARVA ŠAMPANJCA

Pojdi na izdelek

B

Loreal, črna, 65W, 60 cm, 270 m³ / h, napa, zaslon občutljiv na dotik, steklo

Pojdi na izdelek

Pomembni podatki pri nakupu kuhinjskih nap

1. Kako delujejo kuhinjske nape

Kuhanje, pečenje, vlaganje in vse druge dejavnosti spadajo med kulinarična opravila, ki jih izvajamo v kuhinji, in pri katerih nastajajo hlapi in neprijetne vonjave kot stranski produkt. Poleg neprijetnih vonjav vsebujejo pare tudi delce maščob, katere krožijo po zraku. To kombinacijo imenujemo po domače tudi Vrasen in predstavlja težavo za številna gospodinjstva brez odsesovalnikov pare. Če ne boste za nje poskrbeli, se bodo zbirali na napravah, pohištvu in vseh ostalih površinah – z negativnimi posledicami. Komplicirane mastne obloge in neprijetne vonjave se zelo težko odstranjujejo. Da do tega sploh ne bi prihajalo, bi v kuhinji moral biti inštaliran odsesovalnik pare. V njem nastaja izmenjava zraka, katere končni rezultat je očiščen zrak.

Rozlikujemo dva tipa kuhinjskih nap:

a) nape z recirkulacijo zraka

Pri recirkulacijskih napah gre za posredno izmenjavo zraka. To pomeni, da že posesan zrak iz prostora se pusti nazaj v isti prostor. Za uspešno izmenjavo zraka poskrbi filter z aktivnim ogljem in filter za maščobe. Filtri z aktivnim ogljem imajo to pozitivno lastnost, da zelo dobro absorbirajo neprijetne vonjave. Na filtrih za maščobe se zelo dobro ujemajo mastni delci. Odsesovanje in ponovno vračanje svežega zraka se izvaja v istem koraku.

b) nape z odsesovanjem odpadnega zraka

Pri kuhinjskih napah z odsesovanjem odpadnega zraka gre za direktno izmenjavo zraka. Nape z odsesovanjem odpadnega zraka se montirajo v kuhinji na obstoječi zračni jašek, ker se čez jašek posesan zrak spusti ven in nov, sveži zrak se v kuhinjo vrne s cevjo do dovod zraka. Pri tem tipu izmenjave zraka ni potrebno skrbeti za neprijetne vonjave, nape vsebujejo največ filter za maščobe, ker mastne obloge še vedno predstavljajo težavo tudi v zračnih jaških.

2. Katera napa je primerna za mojo kuhinjo?

Polega načina odvajanja zraka se poraja vprašanje, kako velika je kuhinja, v katero bomo inštalirali napo. To je neposredno povezano z njeno potrebno zmogljivostjo.

Izbrana napa naj ne bo preveč velika. Osredotočite se na pretok zraka v eni uri, ko odsesovalec deluje na najvišji stopnji. Najprej si izračunajte prostornino zraka v kuhinji, na podlagi površine in višine stropa. V idealnem primeru velja pravilo, da onesnaženi zrak mora osemkrat v eni uri preiti čez filtre, da se očisti od vonjav in maščob. Če vzamemo v poštev to osnovno pravilo, izračunate potrebno zmogljivost na uro na podlagi sledeče formule:

Površina kuhinje v m² * višina stropa v m * 8 = zmogljivost v m³ na uro

Primer: za kuhinjo s površino 20 m² in višino stropa 2,5 m bi bilo ustrezno kupiti napo, ki lahko filtrira do 400 m³ pare na uro.

Upoštevajte tudi resnično širino kuhalne površine in tej širini prilagodite tudi napo. Za kuhalne površine širine do 75 cm priporočamo napo širine 90 cm. Nad kuhalno površino do 90 cm bi morali namestiti odsesovalnik pare širine 120 cm. Razliko lahko obrazložimo tako, da para od kuhanja se ne širi samo vertikalno navzgor, ampak uhaja tudi levo in desno. Da bi se pare ujele efektivno, bi morale biti nape večje od kuhalne površine.

Kuhinjska napa s prostorom za glavo

Novi trend med kuhinjskimi napami predstavljajo takoimenovane nape s prostorom za glavo. Te imajo poševni dizajn in so optično zelo zanimive, poleg tega dodajo kuhinji nov videz. Na prvi pogled pri teh apratih ne bi uganili, da gre za napo, ker filtri za maščobe niso vidni. Zrak se posesa in čez špranjo v konstrukciji ali čez okvir se posledično filtrira. Na ta način se filtri še bolj enostavno čistijo kot pri klasičnih modelih.

Nape s prostorom za glavo istočasno zmanjšajo možnosti, da se v njih zaletite, sicer visijo nad kuhalno površino ampak na prijazen način za uporabnika. Ravno višje osebe bodo ocenile nape s prostorom za glavo.

Prestavljive kuhinjske nape

Kot klasične nape tudi nape z recirkulacijo imajo svoje prednosti – kombiniranjem obeh boste dobili odlično rešitev. S tem mislimo odsesovalne nape, ki jih z dodatno opremo (praviloma s filtrom z aktivnim ogljem) brez težav spremenite na recirkulacijske in obratno. Na tak način se slabost odsesovalne nape pozimi spremeni na njeno prednost. Zrak, ki ga segrejejo radiatorji, ostane v stanovanju.

3. Vzdrževanje & servis kuhinjskih nap

Deli kuhinjske nape imajo zmerno stopnjo obrabe, ne bi smeli čakati do zadnjega trenutka, da boste Vašo napo spravili v red. Zunanje in notranje površine nape je potrebno redno čistiti ne glede na stopnjo uporabe – ker tudi tukaj lahko usedejo delci.

Filtre za maščobe morate v rednih intervalih čistiti in zamenjati. Če tega ne boste naredili, pada odsesovalna zmogljivost nape in nastane nevarnost, da se mastna obloga na filtrih vžge. Priporočljivo je minimalno enkrat mesečno narediti temeljito čiščenje.

Na aparatih, ki so opremljeni s filtrom na aktivno oglje, morati tudi redno menjavati filtre. Ker je njihova glavna naloga, da ujamejo neprijetne vonjave in delce, njihov interval menjave ni tako pogost kot pri filtrih za maščobe.

Za osvetlitev imate na razpolago dve možnosti. Ali halogensko ali LED osvetljavo. LED osvetljava je bolj varčna kot pri tipih z halogensko osvetljavo, ampak tudi njihova kupna cena je višja.

Seveda v našem asortimanu boste za vsako napo našli dodatno opremo, kot je osvetljava, nadomestni filtri in moduli za preureditev na recirkulacijo.

Višje