3 letna garancija 14 dnevni rok za vračilo izdelka

Nasveti, s katerimi boste lažje izbrali za vas primerno vinoteko

Ste ljubitelj kakovostnega vina ali spijete kozarček le ob posebnih priložnostih? Vinoteka vam bo vedno postregla ustrezno ohlajeno vino in poskrbela, da se bodo na njenem dizajnu spočile oči. Zdaj vas obiski ne bodo vrgli iz tira, saj boste pri roki vedno imeli ohlajeno steklenico dobrega vina. Presenečeni boste, kako bodo vaši gostje navdušeni nad novim, stilskim dodatkom v vaši kuhinji ali dnevni sobi. Ne veste, katera vinoteka je za vas najbolj primerna? Z veseljem vam pomagamo.

1. Koliko steklenic želite shraniti?

Pomislite, koliko steklenic vina imate običajno doma. Vino bi se vam zagotovo bolje prileglo, če bi bilo ustrezno ohlajeno. Če steklenico vina odprete samo ob posebnih priložnostih, bo za vas primerna tudi manjša vinoteka s prostornino za shranjevanje od 8 do 16 steklenic. Če imate doma občudovanja vredno zbirko vin, premislite o nakupu večje vinoteke, ki je primerna tudi za restavracije. V ponudbi imamo tudi vinoteke višjega razreda s prostornino za shranjevanje 100 steklenic ali več.

2. Pijete belo, rdeče ali peneče vino?

Ste ljubitelj rdečega vina ali dobro ohlajenega penečega vina? Najpomembnejše je, da veste, ali boste shranjevali eno ali več vrst vina v eni vinoteki. Če želite shraniti eno vrsto vina, bo za vas primerna vinoteka z enim območjem hlajenja. Če boste hladili bela, rdeča in peneča vina, potem boste potrebovali vinoteko z več območji hlajenja. To pomeni, da je vinoteka razdeljena na več razdelkov z različnimi temperaturami hlajenja. V vsakem razdelku lahko ločeno nastavite ustrezno temperaturo. S tem boste zagotovili ustrezno hranjenje določene vrste vina, vino pa boste vedno spili z užitkom, saj pri ustrezni temperaturi ohrani polno aromo.

3. Koliko energije porabijo vinoteke?

Imejte v mislih, da je vinoteka naprava, ki je običajno vključena neprekinjeno. Zato se pri izbiri osredotočite tudi na energijski razred, enako kot na primer pri izbiri hladilnika. V skladu z zakonom je vsak gospodinjski pripomoček dodeljen v poseben energijski razred. Najboljši in najvarčnejši gospodinjski pripomočki imajo oznako A (ali A+, A++), energijsko najmanj učinkoviti pa so označeni s črko G.

Kakšnega pomena je energijski razred pri vinotekah? Tiste s termo členom sodijo v nižje cenovne razrede, vendar v primerjavi s kompresorskimi vinotekami porabijo kar dvakrat več električne energije. Prednost vinotek s termo členom je tiho delovanje in odsotnost vibracij. Kompresorska vinoteka je nekoliko dražja, vendar se vam stroški kmalu povrnejo zaradi nižje porabe električne energije. Prednost kompresorske vinoteke je bistveno večja moč in učinkovitejše hlajenje.

 

4. Namestitev vinoteke

Vedno dobro premislite, kam boste postavili vinoteko, ne glede na to, ali boste kupili vgradno ali prostostoječo vinoteko. Vinoteka ne sme biti izpostavljena neposrednim sončnim žarkom. Le-ti bi škodovali vinu in zvišali porabo električne energije vinoteke. Hrbtna stran naprave mora biti ustrezno oddaljena od stene, s čimer se zagotovi ustrezno odvajanje toplote in prepreči pregretje gospodinjskega pripomočka. Mislite tudi na to, da se vratca vinoteke odpirajo, prav tako si zagotovite dovolj prostora za zlaganje in jemanje steklenic iz vinoteke.

5. Materiali in njihova oblikovna funkcija

Materiali, ki se jih najpogosteje uporablja pri proizvodnji vinotek, so steklo, nerjaveče jeklo in les. Videti so odlično, hkrati pa so še praktični. Cenovno ugodnejšo alternativo predstavljajo kromirane žičnate police. Lesene police pripomorejo pri vzdrževanju optimalne vlažnosti v vinoteki. Steklo v vratih najdete v mat, prozorni in tonirani različici. Vse je odvisno od vašega čuta za dizajn.

Višje