Priročnik za klimatske naprave:
Testi in primerjave

Klimatske naprave obstajajo v različnih velikostih in izvedbah. Katere naprave so najboljše za vaš dom, je odvisno od več dejavnikov. Pokazali vam bomo, na kaj morate biti pri izbire klimatske naprave pozorni, kako izbrati pravo velikost in kateri detaili imajo pri primerjavi pomembno vlogo.

Funkcije in razlike med klimatskimi napravi

Če postane bivanje v lastnem stanovanju med vročimi dnevi velika obremenitev, začne veliko ljudi razmišljati o nakupu klime. Izbira klimatskih naprav je široka, seže od mobilnih kompaktnih klimatskih naprav do ohlajevalnikov zraka in enostavnih ventilatorjev do trdno montiranih klimatskih naprav za stanovanje ali hišo. Že zaradi tega je odločitev za določen model pravi iziv. V prvi vrsti so pomembne Vaše individualne zahteve. Glede na tip naprave spadajo k opremi dodatne funkcije, kot je na primer čiščenje, razvlaževalniki ali funkcija ogrevanja čez zimo.

Glede na tip naprave se te razlikujejo tudi v načinu delovanja, zato je težko pavšalno odgovoriti na vprašanje, kateri model je najboljši. Odločilni so vedno določeni faktorji, kot so vaše individualne potrebe in proračun, ki ga imate na razpolago. Da bi se lažje odločili, vam nudimo sledeči pregled prednosti in slabosti različnih klimatskih naprav in Vam istočasno obrazložimo njihove funkcije.

Ventilatorji – enostavni, ampak efektivni

Der Erfrischungssturm: Mit dem Klarstein Silent Storm Standventilator ist für das perfekte Raumklima gesorgt!

Namig za produkt

Ventilator s stojalom Silent Storm

Silent Storm s 5 režimi ventilacije poskrbi za 10 intenzivnosti vetra za osvežilno sapico pri nizkem nivoju vetra.

 • Posebej tihi: : z 32 dB je tihi kot šepetanje
 • Fleksibilen: nastavljiva višina in zmogljivost rotorja z vklopom funkcije oscilacije
Pojdi na produkt

Kaj vse bi dali med toplimi dnevi za prijetno sapico? Če se vam zdi, da zrak v pisarni ali doma enostavno stoji, vam lahko pomagajo ventilatorji. S pomočjo loput rotorja ustvarjajo prijeten pretok zraka, in če jih boste postavili pod okno, lahko pomagajo pri izmenjavi zraka v prostoru, kje je soparno. V primerjavi z mobilnimi klimatskimi napravami ali ohlajevalniki, nimajo vgrajenega nobenega hladilnega mehanizma kot je posoda za vodo ali hladilni akumulator. Hlajenje poteka samo s pretokom zraka.

  Prednosti

 • Nezahteven na prostor
 • Enostavno delovanje
 • Cenejši kot trdno montirane naprave
 • Mobilni

  Slabosti

 • Omejen doseg
 • Ne znižuje temperaturo zraka v prostoru

Ohlajevalnik zraka - kompaktna klimatska naprava brez cevi

Das 4-in-1 Klimagerät Skyscraper Ice von Klarstein überragt optisch und leistungstechnisch seine Kollegen und bringt frische Luft in deine Räume.

Namig za produkt

Ohlajevalnik zraka Skyscraper Ice 4-v-1

Skyscraper je resnično vsestranski: deluje kot ventilator in istočasno hladi, vlaži in jonizira zrak.

 • Hladenie zahvaljujoč 6 litrski posodi za vodo
 • Jonizacia zraka za odstranjevanje neprijetnih vonjav in mikrobov
Pojdi na produkt

Temperatura raste in Vi bi se radi shladili? Obstajajo različne izvedbe mobilnih klimatskih naprav. Veliko strank išče napravo brez odpadne cevi in istočasno nočejo uporabljati nobenega hladilnega sredstva. Kompaktni ohlajevalnik zraka je zanimiva alternativa ventilatorjem, mini klimatski napravi in split-klimatski napravi. Deluje popolnoma brez energetsko zahtevnega hladilnega obtoka s hladilnim sredstvom in kompresorjem.

Zniževanje temperature v prostoru poteka na fizikalnem principu izparevanja v hladnih pogojih. Ohlajevalnik je grajen na principu ventilatorja: hlajenje dotoka zraka poteka na naravnem principu izparevanja vode: 3-v-1 hladilnik zadaj posesa topli zrak in ga pelje čez izparjevalnik. Voda mu odvzame temperaturo in izhodni zrak je bolj hladen. To prinese osvežitev za telo pri vsaki dejavnosti. Istočasno zrak obogati s prijetno vlago, ki nam zagotavlja olajšanje med vročimi dnevi ali pozimi pri zraku iz ogrevanja. Posodo za vodo morate redno dopolnjevati. Dodatno lahko uporabite hladine alumulatorje ali kocke leda. Predvsem za alergike so ohlajevalniki zelo praktični, če imajo vgrajene zračne filtre.

  Prednosti

 • Nezahteven na prostor
 • Enostavno delovanje
 • Cenejši kot trdno montirane naprave
 • Mobilni

  Slabosti

 • Ne znižuje temperature zraka v prostoru
 • Ni primeren za področja z visoko vlago zraka
 • Omejen doseg

Mobilne klimatske naprave za enostavno uporabo

Die Klarstein Pure Blizzard 3 2G Klimaanlage sorgt für klare, gekühlte Raumluft an heißen Sommertagen

Namig za produkt

Pure Blizzard 3 2G 3-v-1 klimatska naprava

Pure Blizzard med vročimi dnevi nudi čisti, hladni zrak v prostoru in s pomočjo ventilatorja in razvlaževalnika zraka poskrbi za prijeten zrak v prostoru.

 • Naprava 3-v-1: klimatska naprava, razvlaževalnik zraka in ventilator
 • Izhod zraka s pomočjo odpadne cevi: dobava vključno s tesnilom za okna
Pojdi na produkt

Za ta tip se je prijel naziv tudi Monoblock. Topli zrak se posesa in s pomočjo kompresorja se vodi znotraj naprave čez vgrajen hladilni obtok. Tam se ohladi in na koncu ponovno spusti v prostor kot hladni pretok zraka. Topli odpadni zrak se posledično odpelje čez odpadno cev ven.

Podobno kot pri odsesovalniku zraka lahko cev peljete čez odprto okno ven. Primerni montažni material, s katerim cev zanesljivo namestite in utesnite, je praviloma v paketu. Obsežna gradbena dela pri tem tipu naprave niso potrebna. Dejstvo, da lahko prenosno klimatsko napravo enostavno nesete in namestite v drug prostor, je pri izbiri lahko odločilno.

  Prednosti

 • Nezahteven na prostor
 • Enostavna inštalacija na vrata ali okno
 • Cenejši kot trdno montirane naprave
 • Efekivno znižanje temperature v prostoru

  Slabosti

 • Nujna namestitev pri oknu ali vratih
 • Višja poraba električne enrgije pri daljši uporabi
 • Ni primeren za področja z vižjo vlago zraka

Kako deluje split-klimatska naprava?

Mit der leistungsstarken und umweltschonenden Klarstein Windwaker Eco Split-Klimaanlage dank vieler Einstellungsmöglichkeiten jederzeit ein perfektes Raumklima

Namig za produkt

Split-klimatska naprava Windwaker Eco

Idealni klimatski pogoji v lastnem stanovanju: split-klimatska naprava Windwaker Eco z razredom energetske učinkovitosti A++/A+, pretokom zraka 610 m³/uro in petim različnim režimom delovanja, Vam to omogoča.

 • Nastavitev temperature med 16 in 30 °C
 • Razred energetske učinkovitosti v režimu hlajenja: A++ / režim ogrevanja: A+
Pojdi na produkt

Ta varianta je sestavljena iz dveh naprav, notranje in zunanje. Notranja naprava posesa zrak iz prostora, posledično ga filtrira in hladi. Druga naprava je nameščena zunaj in vsebuje hladilni kompresor. Obe napravi sta montirani trdno in sta povezavi s cevjo. Glavna prednost te variante je tiho delovanje, ker je hrupni kondenzator zunaj. Pri številnih split-klimatskih napravah je možna reverzna funkcija, ki omogoča uporabo pozimi kot ogrevanje. Samo montažo raje prepustite izkušenim strokovnjakom.

  Prednosti

 • Dvodelni delovni princip = povečana hladilna zmogljivost
 • Nizek nivo hrupa v prostorih
 • Temperatura v prostoru se dobro vzdržuje na konstantnem nivoju
 • Pogosto so opremljene z reverzno funkcijo = uporaba kot ogrevanje

  Slabosti

 • Strokovna montaža je nujna
 • Dražja kot številne druge klimatske naprave
 • Višji stroški za energijo pri uporabi kot ogrevanje

Izračun hladilne zmogljivosti (mobilnih) klimatskih naprav.

Hladilna zmogljivost je pomemben faktor pri nakupu nove klimatske naprave. Primerjava različnih modelov je pokazala, da je zmogljivost lahko zelo različna. Na obratovalne stroške vpliva dejstvo, koliko teplotne energije naprava odvaja na enoto časa. Poleg tega je odločilno, če je izbrana naprava optimalna za določeno velikost prostora. Na eni strani poddimenzirana naprava enostavno ne zmore dovolj ohladiti zrak v prostoru tako, kot na drugi strani manj priporočljiva naprava za izbiro. Za hladilno zmogljivost sta pomembni dve merski enoti: BTU in (kilo) vati.

BTU pomeni British Thermal Unit (britanska toplotna energija) in pri klimatskih napravah označi njihovo zmogljivost (na uro). S to enačbo boste izračunali pravilno hladilno zmogljivost za Vašo velikost prostora: pomnožite površino Vašega prostora v kvadratnih metrih s 60 vati (pri dobri izolaciji in majhnemu sončnemu izžarevanju) in 100 vati (pri slabi izolaciji in pri močnem sončnem izžarevanju). Primer:

20 m² x 100 W = 2000 W

(1000 W = 1 kW = 3412,14 BTU)

Pomeni, da v prostoru s površino 20 metrov kvadratnih, slabo izolacijo in močnim sončnim izžarevanjem, potrebujete napravo s hladilno zmogljivostjo od 2 kW in 6800 BTU/uro.

Na izbiro pravilne zmogljivosti klimatske naprave vpliva, poleg izolacije in sončnega izžarevanja, tudi število oseb in tehnične naprave v prostoru. Dodajte še cca 250 vatov na vsako osebo in porabo energije vsake naprave v prostoru. Kakšno porabo naprava ima, boste našli v navodilih za uporabo ali na etiketi na napravi.

Posledica tega je, da za večje prostore potrebujete bolj zmogljive naprave, da boste dosegali efektivno hlajenje. Za manjše prostore, ki jih uporabljate samo občasno, lahko uporabite mobilno klimatsko napravo z odpadno cevjo (brez cevi več ne obstajajo). Trdno montirana naprava je primerna kot klimatska naprava za spalnice, stroški so lahko višji.

Primerjava klimatskih naprav – ostati kul s primerno klimatsko napravo


Ventilatorji Ohlajevalniki Mobilne klimatske naprave Split-klimatske naprave
Način hlajenja Zahvaljujoč pretakanju zraka nudi ventilator prijetno osvežitev med vročimi poletnimi dnevi. Pomaga regulirati temperaturo lastnega telesa in s tem ustvarja hladilni efekt kljub temu, da se temperatura v prostoru ne znižuje. Ohlajevalnik zraka posesa topli zrak, izpareva vodo in s tem hladi zrak, ki prihaja iz naprave. To poskrbi za direktno in prijetno ohladitev vašega telesa kljub temu, da se temperatura zraka ni bistveno znižala. Za prijetno ohladitev prostora poskrbi stara mobilna klimatska naprava. Topli zrak posesa in hladi kompresor podobno kot v hladilniku. Nastajajoči topli zrak se odpelje ven z odpadno cevjo. Split-klimatska nprava izkorišča hladilno sredstvo za zniževanje temperature v prostoru. Notranja naprava split-klimatske naprave posesa topli zrak v prostoru in s tem povzroči izparevanje sredstva. To se odpelje naprej v zunanjo napravo, kje se izpušča v okoliški zrak. Z oddajanjem toplega zraka se hladilno sredstvo ponovno utekočini in se odvaja s cevjo nazaj v notranjo napravo. To kroženje se ponavlja toliko časa, dokler ni dosežena zahtevana temperatura zraka v prostoru.
Teža Teža ventilatorjev je (odvisno od modela) v razponu med 1-8 kg. Teža ohlajevalnikov zraka je v razponu od 6-10 kg. Teža mono blokov je v razponu med 10-30 kg. Teža zunanje in notranje naprave skupaj je cca 50 kg, pri čemer teža zunanje naprave je cca 40 kg in notranje naprave cca 10 kg.
Hladilna zmogljivost in velikost prostora Nobenega direktnega znižanja temperature v prostoru Nobenega direktnega znižanja temperature v prostoru Hladilna zmogljivost mobilnih hladilnih naprav je praviloma med 2-3 kW. Tako lahko hladite prostor s prostornino od 80-120 m³. Zaradi tega je mobilna klimatska naprava bolj primerna za manjše prostore in za občasno uporabo. Split-klimatske naprave imajo praviloma večjo hladilno zmogljivost kot mobilne, ali ohlajevalniki zraka. Posebej so primerne za večje prostore. Razpon zmogljivosti začne pri 2,5 kW in lahko pripelje do naprav z zmogljivostjo 12 kW.
Poraba energije in energetska efektivnost Iz vseh navedenih naprav ima ventilator najmanjšo porabo električne energije.
V primerjavi z mono blokom in split-klimatskimi napravami ohlajevalnik zraka porabi najmanj stroškov za energijo. Poraba energije je lahko večja kot pri sodobni split-klimatski napravi. Zaradi tega so naprave mono bloki idealne za občasno uporabo. Dobre split-klimatske naprave imajo v primerjavi z mobilnimi nižjo porabo električne enrgije. To je odvisno od razreda energetske učinkovitosti. Priporočljiv je razred A do A+++.
Hrup Povprečno bolj tihe kot klimatske naprave. Ker ohlajevalniki zraka delujejo brez kompresorja, ohlajajo zrak v prostoru precej bolj potihu kot druge klimatske naprave. Mobilne naprave dosegajo hrup med 60-65 dB in so v primerjavi z ostalimi klimatskimi napravami najbolj hrupne. Split klimatske naprave so praviloma bolj tihe kot na primer mobilne klimatske naprave. Notranja naprava dosega nivo hrupa do 50 dB. Obratno, hrup zunanje naprave lahko dosega nivo do 60 dB.

Často kladené otázky

Pravilna namestitev se bo pokazala na hladilni zmogljivosti in stroških. Mobilne naprave ne bi smeli postavljati v bližini stene, poleg tega v bližini ne smejo biti nobeni drugi viri temperature, kot so luči. Ne glede na izbrano varianto velja pravilo, da mora biti v neposredni bližini električna vtičnica. Če bi želeli namontirati spli-klimatsko napravo, morate to pravilo upoštevati. V nasprotnem primeru je nujno, da bo električar naredil novo napeljavo za dodatno vtičnico.

Pri tej varianti lahko na zunanjo napravo priključite več notranjih naprav. Glede na izvedbo lahko priključite do 5 notranjih naprav, s varianto klimatizirate več prostorov ali celo nadstropje.

Ne priporočamo, to nalogo naj izvede izkušeni strokovnjak. Pri planiranju in montaži teh kompleksnih naprav je nujen strokovni know-how, poleg tega nobeno specializirano podjetje ne odgovarja za morebitne napake in škode zaradi lastne inštalacije. Če med nepravilno montažo uhaja hladilna tekočina, to lahko ima resne posledice za zdravje in življenjsjko okolje.

Da. Od leta 2015 velja nova uredba z razširjenimi zahtevami. Sprejemalci zakonov od leta 2017 nalagajo prodajalcem klimatskih sistemov skladno s predpisom R 410A obveznost, da na vseh sistemih s kapaciteto hladilnega sredstva najmanj 2,4 kg naredijo test tesnilnosti. Če je nivo tekočine nad mejnimi vrednostmi, veljajo naslednja pravila glede zaznamka in skladiščenja.

Pri napravah s kapaciteto hladilnega sredstva cca 2,5 do 3 kg se priporoča servis enkrat letno, pri manjših napravah večinoma zadošča servisni interval 2 do 3 leta. Ob tem se kontrolira filter in se v primeru potrebe tudi zamenja. Servis najbolj pogosto opravljajo pooblaščeni serviserji za klimatske naprave, ogrevanje in sanitarne naprave, v kompliciranih primerih lahko hladilno tehniko pregleda še električar.

Obstajajo lahko različni razlogi za zniževanje hladilne zmogljivosti. Na primer nizek nivo hladilne tekočine ali pokvarjen, ozir. zamašen filter. V primeru dvoma se obrnite na pooblaščeno podjetje.

V osnovi morate posebej upoštevati razmerje med okoljem in relativno vlago zraka in temperaturo. Priporoča se hlajenje prostora za ne več kot 6 stopinj v primerjavi z zunanjo temperaturo. To je smiselno zaradi tega, da se prepreči prehladitvi in težavam z notranjim obtokom, če bo prevelika razlika med temperaturami. Nizka vlaga zraka suši sluznico, kar lahko draži dihalne poti. Nasprotno če je previsoka, se to pojavi predvsem negativno na termoregulaciji oseb v prostoru. Idealna vlaga zraka je cca 50 do 60 odstotkov.

V testu klimatske naprave Stiftung Warentest je poudarek, da so učinki na življenjsko okolje odvisni od izbire ustreznega hladilnega sredstva. Sprejemalci zakonov zagotavljajo, da sodobni sistemi pred odobritvijo izpolnjujejo visoke zahteve.

Da. Veliko podjetij nudi specialne dezinfekcijske spreje, s katerimi lahko Vašo napravo dezinficirate in s tem preprečite nastanek plesni in mikrobov.

Višje