moja košarica
Vaša košarica je prazna. Začnite nakupovati, da ga napolnite s svojimi najljubšimi predmeti!
emptycart
3 letna garancija 14 dnevni rok za vračilo izdelka

Majhno izobraževanje o vinu Klarstein

Vodič v svetu vin

Rdeče, bele ali roze vino – med sabo jih loči tudi lajk. Ampak kakšna je razlika med šampanjcem in penečim vinom in ali je prosecco pravzaprav vino? Mi vam to bomo obrazložili!

Belo vino

Za izdelavo belega vina se uporablja izključno belo grozdje. Belo vino je eno od najbolj priljubljenih vin na svetu in predstavlja skoraj polovico produkcije vseh vin po celem svetu. Ta vrsta vina se najbolj pogosto pije mlada in je znana s svojim svežim, sadnim okusom z višjo vsebino kislin. Znane sorte so na primer Rizling, Sauvignon blanc ali Beli burgundec.

Rdeče vino

Za izdelavo rdečega vina, kot nam pove že barva in naziv, se uporablja izključno rdeče grozdje. Barva vina izhaja iz olupka sadeža, zato dozoreva skupaj z moštom. Intenzivnost barve in vsebina tanina določa čas, v katerem so skupaj v kontaktu olupki in mošt. To lahko traja nekaj dni (pri lahkih vrstah vina) do dveh tednov (bolj močna vina). Vino dozoreva v lesenih sodih, kje se razvijajo balsamično nežni okusi. Znane sorte grozdja za rdeče vino so Merlot, Cabernet sauvignon, Tempranillo, Pinot noir in Sangiovese.

Vino roze

Kljub napačni trditvi, da vino roze nastane mešanjem rdečega in belega grozdja, se za izdelavo roze vina uporablja izključno rdeče grozdje. Svetlo rdeča barva nastane tako, da se olupki zelo hitro oddelijo od mošta, in sprostijo zelo malo rdečega pigmenta. Samo šampanjec roze se izdeluje mešanjem belega in temnega grozdja. Mešanje belega in rdečega vina, da boste pridobili roze vino, je v Evropski uniji prepovedano. Najbolj pogosto se za izdelavo vina roze uporablja grozdje sorte kot je Spätburgunder, Tempranillo in Pinotage, kot tudi Shiraz in Cabernet sauvignon.

Peneče vino

Penečemu vinu ali srednje penečemu vinu se dodaja ogljikov dioksid umetno. Gre za ogljikov dioksid, ki nastane med vrenjem. V Italiji se ta vina imenujejo „frizzante“, v Franciji „perlant“. Peneča vina so rahlo peneča s tlakom 1 in 2,5 barov, znani predstavniki tega vina v Italiji so številne vrste prosecca. Vsebina alkohola je približno 7 odstotkov.

Šampanjec

Šampanjci se izdelujejo iz tihega vina, ki izkazuje relativno nizko vsebino alkohola. Ker šampanjec vre v steklenici, nastane tipičen, naravni ogljikov dioksid in vsebina alkohola minimalno 10 odstotkov. Da steklenice zdržijo nastajajoči tlak minimalno 3 bare, morajo biti posebej odebeljene. Znani šampanjci se lahko proizvajajo samo v francoskem regionu Champagne. Pogosto se peneča vina in šampanjci primerjajo med sabo. Resnično nemško peneče vino mora biti narejeno iz nemškega navadnega vina, da bo lahko označeno kot peneče.

Sladka vina

Sladka vina se pridelujejo delno ali v celoti iz grozdja, ki ima žlahtno gnilobo in vsebuje manj vlage. Zato daje manj soka kot klasično bele ali rdeče grozdje. Za pridelavo koncentriranih sladkih vin je potrebno veliko več grozdja, kar se pojavi tudi na višji ceni. Med najbolj znana žlahtna sladka vina spada madžarski Trokajer in Château d'Yquem iz Francije.

Likerska vina

Če vino vsebuje več kot 15% alkohola, spada praviloma med likerska vina. Visoka vsebina alkohola se doseže ali z obdelavo preveč zrelega grozdja, kot je vinsko žganje ali brandy. S tem se ustavi vrenje in v grozdju ostane več sladkorja. Posebej znana likerska vina so Banyuls, Marsala, Madeira, Portsko vino in Sherry.

Višje