Bodimo bolj odgovorni, bodimo bolj EKO

Tudi s pomočjo Klarstein-a lahko zaščitite okolje

Klimatska kriza, skoraj neobvladljiva proizvodnja CO2, plastike in odpadkov na splošno, pretirano krčenje gozdov, ... Do našega planeta se obnašamo neodgovorno in ta začenja terjati svoj davek. Na primer preko podnebne spremembe v obliki ekstremnih temperaturnih nihanj.

Dobra novica je, da lahko že majhne spremembe na ravni posameznika spremenijo neugoden razvoj dogodkov. Presenetljivo je, da so za to potrebni le razmeroma majhni koraki, več odgovornosti pri izbiri nakupov in občasno, vsaj malo, stopiti iz cone udobja. Začnimo torej novo leto bolj prizemljeno.

Slovarček ekološko odgovornih

Če poznate osnovne pojme, se z ekološko odgovornostjo zlahka spoprimete. Pripravili smo za vas kratek slovarček, ki bo vse takoj pojasnil.

Recikliranje

Ponovna uporaba že uporabljenih predmetov in materialov

Fair-trade

Podjetje, ki kupuje od proizvajalcev po pravičnih cenah, s čimer podpira proizvajalce in prispeva k trajnostnemu razvoju.

Upcikliranje

Upcikliramo, kadar popravimo/izboljšamo stare in za nas nepotrebne predmete, nekdo drug pa jih še naprej uporablja.

Vermikompostiranje

Kompostiranje z deževniki, ki lahko prebavljajo biološke odpadke in izločajo snovi, bogate s hranili.

Zero Waste

Filozofija nas spodbuja k zmanjševanju nastajanja odpadkov. Pozor, cilj ni, da ne ustvarjamo nobenih odpadkov, temveč da se zavestno obnašamo tako, da jih ustvarimo čim manj. Kot na primer tako, da ne kupujemo sadja in zelenjave v plastični embalaži.

GSO Free

GSO je gensko spremenjen organizem. Namen genskega spreminjanja je doseči hitrejšo rast ali večji pridelek. Pojavljajo se mnenja, da je takšna hrana škodljiva za zdravje in predstavlja ogromno breme za planet.

Bodite EKO tudi v službi

Bodimo okoljsko odgovorni tam, kjer preživljamo večino svojega časa. Za mnoge je to pisarna. Če razmišljate o tem, kaj bi lahko izboljšali na svojem delovnem mestu, da bi bili bolj EKO, boste našli veliko malenkosti.

Kaj lahko najlažje storite, da bo vaša pisarna okolju prijazna?

 • Tiskanje dokumentov čim bolj omejite na to, kar je nujno potrebno.

  Ustvariti elektronski arhiv ni več težava, poleg tega pa tak način arhiviranja prihrani veliko prostora.

 • Klasične rokovnike zamenjajte z aplikacijo za zapiske.

  Poleg tega, da boste bolj okoljsko odgovorni, boste imeli svoje zapiske vedno pri sebi, saj se aplikacije samodejno posodabljajo v vseh napravah, v katere jih namestite.

 • V skupni kuhinji uporabljajte svojo posodo.

  S tem prihranite veliko plastike, v katero je običajno zapakirana hrana. Če nimate svoje posode, vsaj dosledno ločujte odpadke. Poleg tega se splača ločevati tudi ostanke iz sadnega bara, ki je zelo priljubljena ugodnost za zaposlene. Te odpadke lahko uporabi vaš kolega, ki je navdušen vrtnar.

 • V pisarni zamenjajte aparat za kavo s klasičnim ali s tistim z mlinčkom.

  Kavni aparati na kapsule so krivi za ogromno količino povsem nepotrebnih plastičnih odpadkov. Poleg tega je sveže zmleta kava okusnejša. Prav tako boste bolj odgovorni do okolja.

Ali veste, kaj kam sodi?

Ločevanje odpadkov ni dovolj. Pomembno je, da jih ločujete pravilno. Čeprav se zdi preprosto, lahko vsakdo občasno potrebuje pomoč. Za vas imamo majhen vodič, kaj sodi v kateri koš in kaj ne.

Plastika - rumeni zabojnik za odpadke

plastični lončki od jogurtov

embalaža za kozmetiko, čistila, testenine, stročnice, sladkarije, sir, ...

polistiren

plastične in mikrotenske vrečke

PET steklenice

embalažne folije

prekomerno umazana embalaža

embalaža nevarnih snovi (motorno olje, barve, laki, tekoča lepenka itd.)

talne obloge

PVC cevi

plastično pohištvo in drugi večji plastični odpadki se oddajo v zbirnem centru

Steklo - zeleni zabojnik za odpadke

steklenice, ki niso vračljive

stekleni kozarci, vključno s kozarci za majonezo ali gorčico

steklene črepinje

steklo iz vrat in oken

keramika

ogledala

žično, kovinsko ali pozlačeno steklo

avtomobilsko steklo

zasloni

porcelan

Papir - modri zabojnik za odpadke

škatle - karton

revije, časopisi

papirnata embalaža in vrečke

masten, moker in drugače umazan papir

pisarniški papir brez kovinskih sponk

papirnate ovojnice brez plastične folije

zrezan papir

knjige brez trde vezave

papirnata embalaža za živila

papir, premazan s katranom ali asfaltom

papirnati robčki

higienski vložki ali plenice

kirurške papirnate maske

papirnate kuhinjske brisače

celofan

aluminijasta folija

knjige v trdi vezavi

NASVET: Zabojniki za ločevanje odpadkov so lahko različnih barv. Črna posoda je na primer namenjena komunalnim odpadkom, bela je namenjena čistemu steklu, rjava pa biološko razgradljivim odpadkom.

Klarstein eko pomočniki?

Pri odgovornem pristopu do okolja vam bodo pomagali tudi naši Klarstein pomočniki.

Podarite škatlam novo življenje!

Ni nujno, da škatle od daril končajo v košu, seveda v tistem za papir. Z malo ustvarjalnosti jih lahko ponovno uporabite. Pogosto so dovolj škarje, lepilo, nekaj barve ali okrasnega papirja in nenadoma imate doma nov izdelek:

Postelja za vaše hišne ljubljenčke

Novi zabojniki za ločene odpadke

Registrator

Škatla za nakit

Prostor za shranjevanje majhnih in srednje velikih predmetov

Čim manj plastike, tem bolje

V Evropi se vsako leto proizvede 58 milijonov ton plastike. Do 40 % je embalaže. To morda ne bi bil tak problem, če bi lahko to plastiko reciklirali ali jo odstranili na okolju prijazen način. Vendar pa je v resnici ravno obratno, kar žal dokazuje tudi plastična vrečka na dnu Marianskega jarka.

Če bomo kot končni potrošniki prenehali uporabljati plastiko, bi se njena proizvodnja v Evropi lahko zmanjšala za neverjetnih 40 %. Ste za? Gremo! Kako se tega lotiti?

 • Ne kupujmo sadja, zelenjave in zelišč v plastični embalaži.

 • Hrano pripravljajmo doma in jo v službo nesimo v posodah za večkratno uporabo. Bambusova EKO posoda je še učinkovitejša.

 • Prenehajmo uporabljati plastične slamice in jih nadomestimo s kovinskimi ali steklenimi.

 • V trgovino s hrano prinesimo svoje platnene vrečke ali zložljive škatle, če se odpravljamo po večjih nakupih.

 • Kupujmo pijačo v steklenicah ter, če ni potrebno, ne pijemo mineralne vode, ampak vodo iz pipe.

 • Na zabavah ne uporabljamo plastičnega pribora za enkratno uporabo.

Otroci so prihodnost, naučite jih ločevati odpadke

Kar se naučite v mladosti, vam bo ostalo do konca življenja. Če vas res skrbi za okolje in imate otroke, jih čim prej "naučite" ekološkega načina življenja. Začnite na primer z recikliranjem, ki ga lahko otrokom razložite tudi na zabaven način.

Lastni zabojniki za ločene odpadke

Če želite otroke v nekaj vključiti in jih motivirati, jih morate zabavati. Ustvarite lastne zabojnike za ločene odpadke, na primer iz škatel, v katerih so bili zapakirani kuhinjski aparati. Skupaj z otroki pobarvajte škatle, da si bodo lažje zapomnili, kaj kam sodi.

Govorite o tem, kaj počnete

Pogovor z otroki o tem, kaj počnete in zakaj to počnete, je najboljši način, da jih nečesa naučite. Zato, če želite karkoli vreči stran, to storite skupaj z otroki in jim o tem pripovedujte. Na primer: Ti jabolčni olupki spadajo med biološke odpadke. Veš, v kateri zabojnik to sodi? Jih boš vrgel tja?

Izobraževalna spletna vsebina

Za otroke je danes dostop do spletnega sveta samoumeven, starši pa morajo izbrati primerno vsebino za svoje otroke. Na primer o recikliranju. Na to temo lahko na YouTubu najdete veliko pravljic, ki so namenjene izobraževanju otrok. Če želite otroke aktivno vključiti v učenje, poiščite igre, ki poučujejo o recikliranju.

Pred odlaganjem smeti preverite

Preden boste odpadke odnesli ven, z otroki preverite, ali je vse pravilno razvrščeno. Z otroki se pogovorite o tem, kaj kam spada, in jim razložite, zakaj. Če je karkoli od odpadkov mogoče ponovno uporabiti, skupaj razmislite, kako, in to uresničite. Na stare časopise lahko na primer tudi kaj narišete.

Zmanjšanje porabe energije na minimum

Prijetna toplota pozimi ali hlad v poletnih mesecih je resnično udobje. V mnogih primerih pa gre za udobje, za katerega plačujemo visok ekološki davek. To je tudi razlog, da se plinski kotli skorajda ne prodajajo več ali da se ogrevanje s premogom množično opušča.

Smiselna rešitev se zdi uporaba električnega ogrevanja. Je dovolj zmogljivo, ni ga težko namestiti in zelo natančno in enostavno ga je upravljati. Na voljo so tudi prenosne električne ogrevalne naprave, s katerimi lahko ogrejete celoten prostor. To boste cenili na primer v družinskih hišah, ko morate imeti prijetno vzdušje le v dnevni sobi, medtem ko bo v spalnici nekoliko hladneje, kar mnogi preferirajo za spanje.

S pametnimi grelniki boste še bolj ekološko ogrevali ali hladili. Z aplikacijo jih lahko upravljate na daljavo, nastavite točen čas začetka ogrevanja in ga tudi izklopite, če tega niste storili že, ko ste zapustili hišo. Temperiranje lahko prilagodite tudi na daljavo, kar znatno zmanjša porabo energije.

Višje